30°C
Mostar 34°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

19.01.2019 / 16:01 Galerije - Prirodne ljepote

Vodopad Kursunlu u blizini Antalije godišnje posjete stotine hiljada turista

Kursunlu vodopad, udaljen oko 20 kilometara od Antalije, neponovljivo lijep i na mjestu koje čini kao da izranja iz borove šume. Okolina vodopada savršena je za piknik u prirodi, ali i uživanje u miru i zelenilu koje pruža.

Antalija, sa svojim prirodnim ljepotama, jedan je od najatraktivnijih gradova Turske. Jedno od njih su svakako Kursunlu vodopad kojeg posjećuje veliki broj turista.

Nalazi se na sjeveroistoku Antalije, a otkriven je 1986. godine i ubzo je pretvoren u park prirode. Domaće i strane turiste najviše privlači netaknuta priroda i endemske biljke koje se nalaze na tom području.

Vadopad se nalazi usred borove šume.

Direktor Ureda za zaštitu prirode i nacionalnih parkova Riza Kamil, izjavio je za AA da se vodopad nalazi samo 20-tak kilometara od grada.

Vodopad je visine 18 metara, a ispod njega bazen koji podsjeća na najljepše jezero. Kamil je pojasnio da se u Kursunliju nalazi više od 260 različitih vrsta biljaka, uključujući 14 endemskih. Tokom posjete vodopadu možete vidjeti i različite divlje životinje poput zeca, patki, lisice...

"Na putevima koji vode do vodopada nalaze se i četiri stoljeća stare vodenice. Nekada su odgovarale potrebama seljanima na tom području. Obnovit ćemo te vodenice. Nacionalni park u sklopu kojeg se nalazi i vodopad prošle godine je posjetilo 6,1 milion turista", izjavio je Kamil.

Pored domaćih turista, dodao je on, vodopad najviše posjećuju državljani Njemačke i Rusije, dakle, Europljani i turisti s Bliskog istoka.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo