29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

24.01.2019 / 13:16 Galerije - Turska

Minaret iznad zaleđenog jezera privlači brojne posjetioce

Minaret džamije koji izranja iz ledom okovanim jezerom u turskom Agriju, u zimskom periodu privlači veliku pažnju brojnih prolaznika.

Veliki dio sela Bascavus, udaljenog 18 kilometara od centra grada, ostao je pod vodom nakon što je u funkciju stavljena brana Yazici, što je dovelo do iseljavanja stanovništva.

Seoska džamija i brojne kuće ostale su pod vodom, a minaret iznad njene površine.

Tokom ljetnih mjeseci do minareta je teško doći, za razliku od zimskog perioda u kojem se zamrzne voda i omogućava lakši pristup.

Upravo ovaj prizor tokom zimske bajke u Agriju, privlači brojne fotografe i turiste, kako domaće tko i strane.

Mještanin Bascavusa Abdurrahman Beser (70) za Anadolu Agency (AA) kazao kako pogled na minaret iznad vodene površine, oživljava sjećanja i stanovnike vraća u prošlost.

”Nakon što je napravljena brana, stanovnici su se iselili. Džamija, seosko mezarje i pojedine kuće ostali su pod vodom. Veoma je lijep prizor minareta. I ljeti je lijepo, turisti i mještani dolaze na izlet. Kad pogledam na minaret, sjetim se davnih vremena, nedostaju mi. Ostao je samo minaret”, rekao je Beser.

Cetin Celik je u selo došao kako bi fotografisao ovaj prizor.

”Prelijep je prizor iznad zaleđene površine. S prijateljima dolazim i fotografišem. Znali smo da je zimi posebno lijepo i prizor nas je oduševio“, rekao je Celik.

Slično mišljenje ima i fotograf Mert Emekci koji je kazao kako i ljetni i zimski period daje posebnu ljepotu ovom mjestu i pozvao sve koji vole fotografisati da dođu i sami se uvjere.

”U selu nema previše djece, pa nismo mogli napraviti previše fotografija. Petero nas je došlo. Svi se bavimo fotografiranjem pejzaža. Željeli smo i drugima prenijeti ovaj prizor”, rekao je Emekci.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo