28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

12.03.2019 / 12:04 Auto-Moto - Formula 1

U novoj sezoni dodatni bod za najbrži krug

U novoj sezoni dodatni bod za najbrži krug
Foto: Vijesti.ba
Međunarodna automobilistička federacija (FIA) pred sami početak nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 promijenila je pravilo po kojem će od sada jedan bod dobiti vozač koji na utrci postigne najbrži krug.

Prijedlog je nedavno uputio savjet za motosport u FIA-i, a danas ga je potvrdila strateška grupa Formule 1 u kojoj su  pored članova krovne  federacije još predstavnici vodstva takmičenja i ekipa. 

Novo pravilo ima dva ograničenja. Prvo je da vozač koji postigne najbrži krug na utrci na kraju bude plasiran među prvom desetoricom, a drugo da njegova konstruktorska ekipa i sam vozač na kraju ne dobiju nikakve kazne.

To znači da će na raspolaganju biti 21 dodatni bod u sezoni. Ta novost će  nedvojbeno promijeniti strategiju planiranja taktike za vozače, koji budu među deset najboljih, saopćeno je iz FIA-e.

Da je ovo pravilo uvedeno prošle sezone najveću korist bi imao drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas, koji je lani  imao najviše najbržih krugova - sedam. Sa sedam dodatnih bodova Finac bi sezonu SP-a umjesto na petom završio na trećem mjestu, ispred Holanđanina Maxa Verstappena i sunarodnika Kimija Räikkönena. 

Nova sezona elitnog automobilističkog takmičenja počinje 17. marta utrkom za Veliku nagradu Australije u  Melbournu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo