13°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

01.04.2019 / 09:48 Obrazovanje - Prvi u FBiH

Zenički univerzitet uspješno i u roku okončao postupak reakreditacije

Zenički univerzitet uspješno i u roku okončao postupak reakreditacije
Foto: FENA - Vijesti.ba
Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona dostavilo je Univerzitetu u Zenici rješenje o reakreditaciji, čime je taj univerzitet postao i prvi reakreditirani javni univerzitet u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Univerzitet u Zenici, prije četiri i po godine, bio je i prvi akreditirani javni univerzitet u FBiH.

-Rješenje nam je dostavljeno u petak poslijepodne, a zasad, samo nezvanično, imamo informaciju da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH naš univerzitet upisala i na listu akreditiranih univerziteta. Uostalom, nadležno kantonalno ministarstvo i izdalo nam je rješenje na osnovu izvještaja i preporuke Komisije eksperata te agencije - izjavio je prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UNZE-a profesor Malik Čabaravdić.

On dodaje kako su ponovo akreditirali pet studijskih programa, ali će u toku trajanja ove druge akreditacije koja im je izdata na period od pet godina, akreditirati i sve ostale svoje programe.

UNZE je do 31. marta ove godine, kao i univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, imao obavezu da izvrši svoju reakreditaciju da bi mogao nastaviti sudjelovati u programima razmjene studenata i profesora te projektima podrške razvoja kapaciteta univerziteta koje podržava Evropska unija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo