22°C
Mostar 28°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

17.04.2019 / 16:32 Politika - Jednoglasno

Skupština KS usvojila zakon o porijeklu imovine funkcionera

Skupština KS usvojila zakon o porijeklu imovine funkcionera
Foto: Vijesti.ba

Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS usvojen je danas jednoglasno u Skupštini Kantona Sarajevo.

Predloženi zakon nalaže obaveze nosiocima javnih funkcija da ubuduće prijavljuju zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Prijedlog predviđa i kazne od 1.000 do 2.500 KM za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine, od 10.000 do 20.000 KM za neprijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti, a za ponovljeni prekršaj, od 3.000 do 6.000 KM.

Jedan od razloga za donošenje tog zakona je i obaveza proizašla iz međunarodnih konvencija koje je Bosna i Hercegovina ratificirala, konkretno iz Konvencija o borbi protiv korupcije, navodi predlagač, aktuelna kantonalna vlada.

Njena intencija je transparentan rad i borba protiv korupcije, navedeno je također.

Za provođenje zakona, ako bude usvojen, bit će nadležan Ured Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

(Vijesti.ba / N1)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo