6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

10.05.2019 / 14:41 Politika - Osuđeni Andrija Mandić

Vučić i Dodik s čovjekom koji je sa Rusima planirao državni udar u Crnoj Gori

Vučić i Dodik s čovjekom koji je sa Rusima planirao državni udar u Crnoj Gori
Foto: Vijesti.ba

 

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su danas u Nišu, nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije i MUP-a, povodom Dana pobjede, sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu", navedeno je na instagram nalogu "Budućnost Srbije".

Mandić je jučer, odlukom Višeg suda u Podgorici, osuđen na pet godina zatvora zbog navodnog učešća u pokušaju "državnog udara" na izborni dan u Crnoj Gori 2016. godine, javlja Srna.

Sud je proglasio krivim i Milana Kneževića, pripadnika opozicionog Demokratskog fronta.


Reakcija State Departmenta

Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dvojica oficira ruske GRU (vojne obavještajne agencije) proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije, saopćio je State department povodom izricanja prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016.

Otkad je osujećen pokušaj puča na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016, koji je podržala Rusija, Crna Gora je poduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, naročito priključenjem NATO-u u junu 2017., navodi se u saopćenju portparola Stejt departmenta Morgan Ortagus, prenosi Antenam.net.

Sjedinjene Države, naglasila je portparol Stejt departmenta, ponosne su što imaju Crnu Goru za saveznicu.

- Sjedinjene Države će nastaviti podržavati Crnu Goru u njenim naporima da jača vladavinu pravu, zaštiti slobodu medija i dalje provodi ostale reforme potrebne za učlanjenje u Evropsku uniju - zaključuje se u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo