14°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

13.05.2019 / 20:00 Politika - Oštre reakcije

SAD i OHR upozorili Dodika: Gdje će ga odvesti opasna retorika

SAD i OHR upozorili Dodika: Gdje će ga odvesti opasna retorika
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je jučer u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

"Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet", kazao je Dodik.

Reakcija Ambasde SAD-a

Iz Ureda za odnose s javnošću SAD- u Sarajevu kazali su za Vijesti.ba kako je retorika Milorada Dodika neodgovorna i opasna.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati.

Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije.

Sjedinjene Američke Države ostaju opredjeljenje očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine", navodi se u odgovoru iz Ambasade SAD-a u Sarajevu za Vijesti.ba.

Reakcija OHR-a

Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine, naveli su iz OHR-a.

Dodaju da Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH, i svi članovi Predsjedništva BiH imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

Odgovornost je Predsjedništva BiH da podržava puno provođenje Zakona o odbrani BiH, koji jasno utvrđuje obaveze, nadležnosti i ponašanje članova Oružanih snaga", rečeno je u dopisu OHR-a upućenom našem portalu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo