15°C
Mostar 16°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.05.2019 / 08:39 Regija - Hrvatska

Una ponovno raste, Kupa i Korana u laganom opadanju

Una ponovno raste, Kupa i Korana u laganom opadanju
Foto: Facebook - Vijesti.ba

Vodostaj Une nakon kratkotrajne stagnacije ponovno je u porastu, a izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je noćas u Hrvatskoj Kostajnici

Iako su vodostaji rijeka u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje. Nastavlja se intenzivan rad na kontroliranju boks-barijera. Pod vodom je i dalje dvadesetak prometnica, a voda se ispumpava iz oko dvadeset poplavljenih kuća.

 I dok je oko Karlovca stanje nešto bolje, Una i Sava opet rastu. U sedam sati jutros Una u Kostajnici narasla je na 462 cm. Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosi 794 cm, 3 cm više nego u 6 sati, prenose hrvatski mediji.

 Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda se u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju manje količine oborina, od 15 do 30 mm, što bi trebalo dovesti do postupne stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijeg opadanja vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, a najveći dotoci osim od Kupe i Une očekuju se od visokih rijeka iz BiH (naročito Vrbasa i Bosne). Vodostaji srednje i donje Save u domeni su srednje visokih i visokih voda, javlja hrvatski DHMZ.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo