13°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.05.2019 / 18:47 Politika - Oglasila se ambasada

Rusija stala uz Dodika: Izjava PIC-a nepotrebna i ne doprinosi rješavanju problema

Rusija stala uz Dodika: Izjava PIC-a nepotrebna i ne doprinosi rješavanju problema
Foto: Vijesti.ba
Ambasada Ruske Federacije u BiH smatra da nije bilo neophodno da ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira izdaju posebnu izjavu koja se odnosi na Oružane snage BiH jer ona, kako ističe, očigledno ne doprinosi rješavanju glavnog problema, a to je formiranje organa vlasti na nivou BiH i Federaciji BiH.

"U vezi sa današnjom izjavom ambasadora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a htjeli bismo istaći da Ruska Federacija podržava djelatnost centralnih organa vlasti BiH zasnovanu na Ustavu BiH i odgovarajućem zakonodavstvu, uključujući Oružane snage kojima, prema našem dubokom uvjerenju, ništa ne prijeti", navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ambasade naglašavaju da upravo glavnom problemu, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH treba da budu posvećeni napori domaćih aktera, što treba jasno da podrži i međunarodna zajednica.

U današnjoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIK-a, kojoj se nije pridružila Rusija, "nedvosmisleno se potvrđuje" da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i bezbjednosti BiH, te podržava ulogu koju one imaju kako u BiH tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija.

U izjavi se navodi da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i da svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu da obezbijede fukcionisanje Oružanih snaga BiH, što je isključiva nadležnost BiH, te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.  

(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo