17°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

15.05.2019 / 20:34 Regija - Izrečena uvjetna šestomjesečna kazna

Bivši paroh SPC donacije koristio za izgradnju kuće, račune i osiguranje

Bivši paroh SPC donacije koristio za izgradnju kuće, račune i osiguranje
Peran Bošković / Vijesti.ba
Peran Bošković, bivši paroh Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, koji je proglašen krivim za pronevjeru u srpnju 2017. godine, osuđen je za isto kazneno djelo u ponovljenom suđenju pred Okružnim sudom u Ljubljani i još jednom mu je izrečena uvjetna šestomjesečna zatvorska kazna.

Sud je također donio odluku da Bošković mora vratiti nezakonito stečenu imovinu u iznosu od 33.689 eura u roku od jedne godine, prenosi STA.

Prilikom izricanja kazne, sud je uzeo u obzir godine optuženog i druge olakšavajuće okolnosti, uključujući i doprinos bivšeg paroha Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Sloveniji.

Obrana je najavila da će uložiti žalbu na presudu jer Bošković tvrdi da nije kriv, dok će tužiteljstvo razmotriti daljnje opcije jer je tražilo uvjetnu kaznu u trajanju od jedne godine.

Na prvom suđenju Bošković je optužen za zlouporabu položaja i pronevjeru prilikom izgradnje kulturnog i parohijskog doma Srpske pravoslavne zajednice u Ljubljani, ali ga je prvostupanjski sud djelimično oslobodio optužbe u srpnju 2017. godine.

Sud ga je oslobodio za zlouporabu da je donacije za parohijski dom koristio za izgradnju vlastite kuće, ali ga je proglasio krivim za pronevjeru, navodeći da je prikupljeni novac iskoristio za plaćanje zdravstvenih i životnih osiguranja sebi i članovima svoje obitelji, za plaćanje premije za motorna vozila i telekomunikacijske račune.

Okružni sud je u to vrijeme utvrdio da su optužbe koje se odnose na račune manje od 500 eura zastarjele, ali se viši sud nije složio te je poništio odluku u ovom dijelu i proslijedi predmet na ponovno suđenje, ali podržavajući dio presude o oslobođanju optužbi za zlouporabu službenog položaja.

Tijekom ponovnog suđenja, Bošković se pozivao i na razdvojenost crkve od države, ali je sudija smatrao da je to irelevantno jer je viši sud već potvrdio nadležnost suda u ovom predmetu.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo