23°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

17.05.2019 / 09:18 Politika - Latal i Terzić

Bonske ovlasti: Hoće li međunarodna zajednica vratiti povjerenje

Bonske ovlasti: Hoće li međunarodna zajednica vratiti povjerenje
Foto: Vijesti.ba

Izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a može se shvatiti kao analiza trenutne političke, ekonosmke i socijalne situacije u BiH, koja mnogo ne ulazi u detalje i uzroke stanja, kaže za Vijesti.ba politički analitičar Srećko Latal.

U tom kontekstu navodi da je i nedavno predstavljeni 55. izvještaj u skladu sa svim prethodnim, koje je visoki predstavnik ranijih godina predstavljao Vijeću sigurnosti UN-a.

"Manje-više, to je neka vrsta hronologije urušavanja BiH u zadnjih desetak godina", smatra Latal.

Ključno pitanje je, dodaje, ko bi i na koji način trebalo da reaguje na izvještaje visokog predstavnika u BiH.

"S tim u vezi postoje različita mišljenja. Dio stručnjaka smatra da je međunarodna zajednica pretežno odgovorna za stanje u BiH, te da bi stranci trebalo da nađu rješenje. S druge strane, većina stranaca kaže da građani BiH jedini mogu riješiti ovu situaciju. U diskusiji ko je kriv i šta ko treba uraditi vrtimo se previše godina", navodi ovaj analitičar.Bonske ovlasti

Komentarišući činjenicu da je visoki predstavnik u BiH dobio ohrabrenje od pojedinih ambasadora zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a da koristi bonska ovlašćenja, Latal postavlja pitanje da li se radi o ozbiljnoj podršci, odnosno u kojoj mjeri je ona formalna.

"U narednom periodu vidjećemo da li je došlo do bitnije promjene stava raznih međunarodnih aktera. Podsjetio bih da se, manje-više, sve članice EU i sama EU dugo vremena ne samo oštro protive korišćenju bonskih ovlašćenja, nego su se zadnjih godina trudile da isposluju zatvaranje OHR-a. Ne vidim da je u ovom trenutku korištenje bonskih ovlašćenja realna mogućnost", potcrtava naš sagovornik.

On dodaje da korišćenje bonskih ovlašćenja ne zavisi niti od jedne ambasade, te da visoko predstavnik ima mogućnost da ih koristi, što nikada nije bilo dovedeno u pitanje.

"Međutim, upitno je ko da li bi i na koji način međunarodni akteri podržali korišćenje bonskih ovlašćenja. Evidentno je da te podrške ne bi bilo", konstatuje Latal.

Nadalje, naglašava da je korišćenje bonskih ovlašćenja najviše zavisilo od spremnosti međunarodne zajednice da obezbijedi provođenje tih odluka.

"Za tako nešto u ovom momentu nema interesa u međunarodnoj zajednici, niti u BiH postoje konkretni mehanizmi, misleći prvenstveno na EUFOR, koji sa svojh 500-600 vojnika nije u stanju da obezbijedi da eventiualno korišćenje bosnkih ovlašćenja bude zaista i implementirano", zaključuje Latal u razgovoru za naš portal.

Statističar stanja

Već duži niz godina visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko služi kao puki statističar stanja u Bosni i Hercegovini, koji bilježi dešavanja i to iznosi pred Vijeće sigurnosti UN-a. Tako se desilo i ovoga puta.Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba dugogodišnji novinar Almir Terzić, analizirajući Inzkov izvještaj o stanju u BiH, koji je predstavljen pred Vijećem sigurnosti UN-a.  

"Strašno je da visoki predstavnik, čiji su prethodnici proglašavali zakone, pa čak i donosili amandmane na ustave, ali i smjenjivali najviše zvaničnike u BiH, sada se ponaša kao neka osoba koja Vijeću sigurnosti UN-a prijavljuje lokalne bh. zvaničnike da su loši momci. To samo pokazuje nemoć ne samo Inzka nego cjelokupne međunarodne zajednice u BiH", smatra Terzić.

Naš sagovornik podsjeća da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da je visoki predstavnik njegov krajnji tumač, te dodaje da je do sada u više navrata prekršen Dejtonski mirovni sporazum, kao što je bio slučaj održavanja referenduma o Danu RS-a i niz drugih aktivnosti gdje je trebao reagovati.

"Posao visokog predstavnika nije da kuka po svijetu i žali se na političare u BiH nego da ako treba natjera ih da rade svoj posao. Očito da Inzko to nije u stanju. I stoga ako međunarodna zajednica, a posebno ambasadori pri Vijeću sigurnosti UN-a kao što su SAD-a i Velike Britanije da povrate kredibilitet u BiH mogu to učiniti, ali samo zamjenom visokog predstavnika", navodi Terzić, te dodaje:

Dakako, htjeli mi to priznati ili ne, u ovakvoj konstalaciji snaga između SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja zapada i Rusije s druge strane, smatra da je Rusija u dobroj prednosti.

"Uspjeli su oslabiti ulogu Vijeća za impelementaciju mira u BiH i dobro poljuljati ulogu međunarodne zajednice u BiH", naglašava ovaj politički analitičar.

Prema njegovim riječima, pasivnost međunarodne zajednice predvođene SAD-om tome je doprinijelo.


(Vijesti.ba)
 

Izdvajamo