17°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

17.05.2019 / 23:39 Regija - Direktor Kancelarije za KiM

Ðurić: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje sjever KiM

Ðurić: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje sjever KiM
Marko Đurić / Vijesti.ba
Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine na sjeveru Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić pred izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru KiM koji će biti održani u nedjelju, 19. maja.

"Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sjever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gdje ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na sjeveru KiM", rekao je Ðurić gostujući na televiziji O2.

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najprije nadali da se Srbi neće odazvati ovim izborima i da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na sjeveru KiM.

"Kada smo mi rekli "možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrziti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM" onda su krenuli sa kampanjom zastrašsivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike", rekao je Ðurić.

Naveo je da Albanci najavljuju da će u nedjelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će da nadziru da sve bude u redu i istakao da na to nemaju pravo.

"Na sjeveru KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na sjeveru KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga", rekao je Ðurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se sa jedne strane zastraše birači tako što će na svakom biračkom mjestu da budu policajci Albanci, a sa druge strane moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti.

Ðurić je pozvao Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost i dodao da naše ljude niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje.

"Oni znaju koliko su izbori u nedjelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter sjevera KiM i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore", dodao je Ðurić.

Ðurić je rekao i da se politički predstavnici Albanaca u Prištini vrlo često služe falsifikatima što je, kako je istakao, uvreda za prave žrtve, i srpske i albanske.

On je rekao i da ne misli da je posebno produktivno da se nadmećemo u tome čije su žrtve bile veće i istakao da su srpske žrtve bile ogromne, tragične.

"Gdje je 50.000 Srba koji su živjeli u Prištini do 1999. godine? Gotovo svi su protjerani. Gdje je 12.000 Srba koji su živjeli u Prizrenu? Svi do jednog su protjerani. Gdje su Srbi iz Peći, Uroševca, Vučitrna? Ko je odgovoran za hiljade ubijenih srpskih civila na KiM?", upitao je Ðurić.

"Odgovorni su ti koji danas sebi daju za pravo da se predstavljaju kao neki arbitri i sudije pravde i da u skupštini Kosova mašu papirima o navodnim ili možda nekim stvarnim zločinima, ali nema većeg apsurda i cinizma nego kada zlocinac priča o navodnim tuđim ratnim zločinima", prenosi Tanjug.

Fundamentalna razlika između nas i njih je, kaže Ðurić, u tome što u našem društvu postoji jasna i nepodijeljena osuda svih zločina na svim stranama.

"Mi nemamo nikakav problem da bilo ko ko je počinio bilo kakave zločine odgovara bilo gdje, a oni su ti koji hoće da prave tribunale za Srbe, kako sami kažu, i da ih progone. To im je zapravo jedini cilj", zaključio je Ðurić.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo