12°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.05.2019 / 15:10 Politika - Izbačeni rušioci i "mućkaroši"

Lagumdžija, Komšić, Lazović i još pet članova SDP-a isključeno iz stranke

Lagumdžija, Komšić, Lazović i još pet članova SDP-a isključeno iz stranke
Foto: Vijesti.ba

Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić, Meliha Lekić, Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović danas su odlukom Glavnog odbora SDP-a isključeni iz SDP-a.

O ovoj odluci izjasnilo se ukupno 79 članova GO-a, od kojih je za glasalo 67 članova, deset je bilo protiv, a dva člana GO-a bili su suzdržani.

Oni su isključeni zbog činjenice da su se priklonili Socijaldemokratskom pokretu ili pokretu Socijalna pravda i demokratija koji je u osnivanju, a iza kojeg stoje Zlatko Lagumdžija, ali i Željko Komšić, obrazloženo je.

Mikulić i Meshihović su isključeni jer su i Komšićevi savjetnici u Predsjedništvu BiH.

Podsjetimo, isključeni Miro Lazović i Rusmir Mesihović obnašali su funkciju potpredsjednika SDP-a BiH, dok je Zoran Mikulić bio član Predsjednišva SDP-a BiH.

Niko od osam isključenih članova SDP-a, koji su ujedno i članovi GO-a, nije se pojavio na današnjem zasjedanju GO-a u Sarajevu.

- To je malo indikativno jer bi bilo logično da su došli i obrazložili da njihovo učešće u stvaranju SPD-a nije kršenje Statuta SDP-a, da SPD nije politički projekat, već nevladina organizacija itd... - rekao je kratko novinarima jedan od članova GO-a SDP-a.(Vijesti.ba)

Izdvajamo