16°C
Mostar 22°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

21.05.2019 / 11:14 Politika - Armina Galijaš za Vijesti.ba

Veza Dodika i Strachea je išla preko Gudenusa, ovo je kraj njihove karijere

Veza Dodika i Strachea je išla preko Gudenusa, ovo je kraj njihove karijere
Foto: Vijesti.ba

Političku scenu u Austriji prethodnih dana potresla je afera Strache zbog koje će birači u ovoj zemlji uskoro izaći na prijevremene parlamentarne izbore.

Podsjećamo, u medijima su nedavno objavljen snimak iz ljeta 2017. godine na kojem sada već bivši vicekancelar Heinz Christian Strache zajedno s potpredsjednikom Slobodarske partije Johanom Gudenusom, bogatoj Ruskinji nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Na snimci on tvrdi da bi se neki državni tenderi mogli dati Rusiji u slučaju pomoći predizbornoj kampanji te stranke.

Armina Galijaš, docentkinja u Centru za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu, kaže za Vijesti.ba kako je afera Strache izuzetno uzdrmala Austriju.

„Politička scena u Austriji je jako uzdrmana nakon pojavljivanja tzv. „Ibiza videa“ na kojem se jasno vide i čuju vicekancelar Heinz Christian Strache i vođa parlamentarne frakcije Slobodarske partije (FPÖ) Johan Gudenus kako direktno nude novac austrijskih poreskih obveznika za svrhu vlastite političke kampanje. Ovako nešto je dakako nedopustivo, a bahati način na koji su ponude izrečene i nuđene „ruskom investitoru“ su još više uzenemirile javnost“, kaže Galijaš.

Ona kaže kako je ovo kraj Stracheove i Gudenusove političke karijere, a i pravne konsekvence su za očekivati. Vlada je pala i Austriju očekuju novi izbori.

Kada su u pitanju očekivanja od Stracheovog nasljednika na čelu Slobodarske partije Norberta Hofera, Galijaš kaže kako se neće bitno promijeniti politika te partije.

„Ne radi se  o pojedincu, nego o ideji i partiji. Neće tu biti velike razlike u vođenju politike. Pitanje je samo da li će birači kazniti FPÖ (Slobodarsku partiju) nakon svega što se desilo ili će pak u ovim protagonistima vidjeti žrtve npr. političkih oponenata, tajnih službi ili nečeg trećeg, u ovisnosti od toga kako oni budu pokušali da se „operu“ od svega. Tu je naravno opasnost da im birači opet daju podršku, i da Slobodarska partija nastavi sa svojom ideologijom ugrožavati austrijski ugled u demokratskom svijetu. Ovdje je dakako nezahvalno davati prognoze“, kaže naša sagovornica.

Treba napomenuti i kako se radi o ljudima bliskim predsjedavajućem Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Hofer je otvoreno prije izvjesnog vremena kazao kako razumije nastojanja bh. entiteta Republika Srpska da se otcijepi od BiH. Na pitanje koliko će sve ovo utjecati na odnose dvije prijateljske zemlje Austrije i BiH, Galijaš odgovara da neće imati ozbiljnije implikacije.

„Slične izjave je imao i Strache i to nije niti će tako lako moći imati ozbiljne implikacije na prijateljske odnose između Austrije i BiH. Tu se prvenstveno radilo o skupljanju jeftinih političkih poena i pridobijanju glasova srpske dijaspore u Austriji sa pravom glasom, odnosno onih sa austrijskim državljanstvom“, smatra Galijaš.

Strache je bio u odličnim odnosima s Miloradom Dodikom, a Galijaš dodaje kako odnosi između Slobodarske partije i Dodika neće biti prekinuti ni dolaskom Hofera na čelo stranke, ali da oni neće biti kakvi su bili sa Stracheom.

„Vjerovatno odnosi neće biti tako prisni i personalni, jer je ta veza između Dodika i Strachea išla preko Gudenusa, koji je preko supruge povezan sa Banja Lukom. Odnosi neće biti prekinuti, ali neće ni nadilaziti političko-ideološku razinu“, kaže ona.

Predsjednik Austrije Van der Bellen je pozvao na održavanje novih izbora u septembru. Galijaš kaže kako je pred Austrijom težak period.

„Austrija posjeduje sigurno bar jednu četvrtinu vjernih desničarskih birača. Pitanje je koliko će kancelar Kurz biti u stanju da ih pridobije na svoju stranu i da u isto vrijeme s takvom politikom nađe novog koalicionog partnera. Austriji predstoji težak period izbora i pravljenja nove vlade. Trenutno su sve opcije otvorene“, zaključila je Armina Galijaš. 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo