-2°C
Mostar 1°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -3°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

21.05.2019 / 15:28 Politika - Predsjedništvo DF-a

Paralelno formirati vlast na državnom i nivou FBiH, o MAP-u nema pregovora sa Dodikom

Paralelno formirati vlast na državnom i nivou FBiH, o MAP-u nema pregovora sa Dodikom
Foto: Vijesti.ba

Predsjedništvo Demokratske fronte analiziralo je na današnjoj sjednici aktuelnu političku situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti, kako na nivou države (Vijeće ministara), tako i na federalnom nivou (Vlada Federacije).

Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća vlasti „ukoči“ proces formiranja federalne vlade.

Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je u MAP-u od Samita u Talinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati sa bilo kim, uključujući Dodika.

Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije – Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to zaista zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga sa ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila, na istim principima zasnovana podjela države. Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni, smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera.

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje aktivnosti nove većine u Gradskom vijeću Grada Zenica, čiji je osnovni cilj ostvarivanje ličnih interesa, a što se pokazalo na pokretanju inicijative za smjenu aktuelnog predsjedavajućeg, Gorana Bulajića. Predsjedništvo daje podršku gospodinu Bulajiću i diže glas protiv prakse u kojoj lični (porodični) interes ima prednost nad interesom građana Zenice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo