25°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

23.05.2019 / 20:01 Politika - Čolo, Stevandić i Krišto za Vijesti.ba

Zbog nerada Parlamenta: BiH propušta šansu za "popravni" u Vijeću Evrope

Zbog nerada Parlamenta: BiH propušta šansu za "popravni" u Vijeću Evrope
Foto: Vijesti.ba

Iako je početkom aprila istekao rok do kojeg je BiH trebalo da imenuje svoju delegaciju u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope, jedna od najznačajnijih evropskih institucija dala je našoj državi šansu za "popravni".

Naime, Komitet ministara Vijeća Evrope nedavno je na 129. zasijedanju u Helsinkiju donio odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ove godine.

Potrban dogovor

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je tada u razgovoru za Vijesti.ba da se radi o važnoj odluci, ali i upozorio da ona neće imati nikakav značaj ukoliko Parlament BiH ne postigne dogovor i utvrdi sastav delegacije BiH.

No, državni Parlament ne zasijeda mjesecima nakon opštih izbora. Izuzev konstituirajućih, oba doma nisu održala nijednu sjednicu. Nisu konstituisana ni radna tijela – parlamentarne komisije koje predlažu državne delegacije u tijelima i organizacijama čiji je BiH član.

Da bi Parlament BiH imenovao desetočlanu delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, neophodno je da klubovi parlamentarnih stranaka dostave svoje prijedloge Zajedničkom kolegijumu oba doma, koji usaglašava prijedloge i dostavlja ih na potvrđivanje Predstavničkom i Domu naroda BiH.

 

Blokade u formiranju

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) potcrtava u razgovoru za Vijesti.ba da Parlament BiH mora potvrditi državnu delegaciju kako za Vijeće Evrope, tako i za druga međunarodna tijela.

"Bez toga, niko od nas pojedinačno, dakle ni predsjedavajuća ni članovi Kolegijuma, kao ni poslanici i delegati pojedinačno ne mogu tome doprinijeti", navodi Krišto.


Ona pojašnjava da prije zakazivanja sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi delegacija BiH bila imenovana, neophodno je da parlamentarne stranke iz RS i FBiH dostave svoje prijedloge, kako bi se ispoštovala poslovničke, ali i procedure predviđene Ustavom i zakonima.

U tom kontekstu dodaje da čini sve što je u njenoj moći i pokušava razgovarati sa kolegama, međutim....

"Mi zaista imamo blokadu u formiranju izvršne vlasti, koja se direktno reflektuje na funkcionisanje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu", upozorava predsjedavajuća Predstavničkog doma u razgovoru za naš portal, te dodaje:

"Pojedinačno smo nemoćni. Žao mi je što se to događa i što imamo probleme ne samo sa imenovanjem delegacije u Vijeću Evrope, nego i u drugim tijelima".

 

Međusobne optužbe

Predsjedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) mišljenja je da se funkcionisanje vlasti u BiH ne može parcijalno posmatrati, već da je formiranje zakonodavne i izvršne vlasti zajednički proces koji ima ustavne i zakonske norme.

"Kršenjem tih ustavnih i zakonskih normi prevashodno od Predsjedništva BiH, koje nije dozvolilo da se formalizuje prijedlog srpskog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ušlo se u kršenje zakona i kašnjenje, nakon čega je Parlament BiH, neizborom komisije za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, samo potvrdio da su to osmišljeni potezi iz jednog centra'', kaže Stevandić za Vijesti.ba, te naglašava:

''Mi nismo mogli dozvoliti da se konstituišu komisije koje će pružati podršku i raditi zajedno sa starim sazivom Savjeta ministara BiH, jer bi to bilo pristajanje na kršenje zakona i uvođenje normi koje bi mogle imati prije šerijatski nego demokratski karakter''.

Potom su, dodaje, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ''na neki mig ubacili priču o NATO integracijama, što im je dodatno poslužilo kao alibi da se vlast ne formira''.


''Oni imaju sasvim zadovoljavajuću strukturu vlasti koja im služi i boli ih briga za ustavne i demokratske principe'', smatra Stevandić.

Kako ističe, uslijedio je problem sa imenovanjem delegacije BiH pri Savjetu Evrope, što je sramotno.

''Važno je da učestvujemo u projektima koji su u vezi sa EU, jer evropsko opredjeljenje nikoga u BiH nije zaobišlo, odnosno svi politički faktori dali su punu podršku evropskim integracijama'', naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što se pitanje delegacije BiH za Savjet Evrope danas ponovo pokušava staviti kao uslov da se formiraju komisije kako bi se revitalizovao stari saziv Savjeta miistara BiH.

''To je novo podmetanje i novo kršenje zakona da bi se što više produžili rokovi za formiranje vlasti. Ako se neće ići dalje, mi imamo članove Kolegijuma Predstavničkog doma Borjanu Krišto, Nebojšu Radmanovića i Denisa Zvizdića, pa neka ponovo imenuju predstavnike naroda, ako već ne mogu da imenuju delegaciju Parlamenta BiH. Tako će barem ispoštovati da su svi narodi konstitutivni. Ako hoće drugačije, onda pozdravljam njihovo raspoloženje da se ispoštuje demokratska procedura, da se vratimo u okvire zakona, te da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara, te da se formiraju komisije koje treba da rade zajedno sa tim Savjetom ministara na zakonskim projektima i svemu onome što je u parlamentarnoj praksi", naglašava Stevandić.

Ukoliko bi se "ispostavljala faktura", tvrdi, nju nose "Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, Željko Komšić i Denis Zvizdić".

"Oni su zbog privatnih i partijskih interesa, modulacije vlasti u FBiH i mijenjanjem strukture koja je zamišljena da vlada FBiH i kantonima, žrtvovali normalnu parlamentarnu praksu, prekršili su zakone BiH i uveli nas u krizu koja traje već sedam mjeseci. Oni sve ovo treba da plate, a ne da ih mi sada nagrađujemo", zaključuje Stevandić.

Različite stvari

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Alma Čolo ne razumije Stevandićev stav i potrebu da se imenovanje delegacije BiH u Vijeću Evrope dovodi u korelaciju sa Vijećem ministara BiH.

"Vijeće ministara BiH je jedno, Parlament BiH je drugo. U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope djeluje delegacija BiH koja je sastavljena od državnih poslanika i delegata. Vijeće ministara BiH sa tim nema ništa", ističe Čolo u razgovoru za Vijesti.ba, te dodaje:

"Nakon konstituirajućih sjednica oba doma, mogli smo odmah imenovati delegaciju za Savjet Evrope".


Ona podsjeća da Predstavničkog i Doma naroda sazivaju kolegijumi, te da je rukovodstvo kolegijuma odgovorno.

"Poslanici i delegati ne mogu samostalno sazivati sjednice. Troje ljudi iz rukovodstva Predstavničkog doma treba da sazove sjednicu i da na njoj bude izabrana delegacija BiH u Vijeću Evrope", naglašava naša sagovornica.

Prema njenim riječima, u Parlamentu BiH formirana je većina koja je izražena kroz rukovodstva oba doma.

"Ne vidim da postoje prepreke da delegacija za Vijeće Evrope bude imenovana", navodi Čolo, te konstatuje da od klubova parlamentarnih stranaka još nije zatraženo da dostave svoje prijedloge za članove delegacije.

Naša sagovornica potcrtava da BiH mora imenovati delegaciju do narednog, junskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Tom prilikom će biti izabran novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a biće obilježeno i 70 godina postojanja ove evropske institucije.

 

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo