23°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

26.05.2019 / 09:38 Svijet - Zbog procesa izlaska iz Unije

Veliki broj Britanaca smatra da je zemlja u krizi i traže izbore

Veliki broj Britanaca smatra da je zemlja u krizi i traže izbore
Ilustracija / Vijesti.ba
Većina Britanaca smatra da je zemlja u krizi zbog procesa izlaska Velike Britanije iz Unije (Brexit) i traže prijevremene opće izbore.

Britanska premijerka Theresa May podnijela je ostavku i objavila da će 7. juna odstupiti za pozicije predsjednice Konzervativne stranke. Naglasila je da će ostati privremena premijerka dok ne bude izabran njen nasljednik ili nasljednica, a taj proces će trajati vjerovatno nekoliko sedmica.

May je popustila pod pritiskom svoje stranke da prekine s neuspješnim procesom u kojem je nastojala Veliku Britaniju sporazumno izvesti iz Evropske unije, prenosi agencija Anadolija.

U anketi koju je nakon ostavke uradio "Sky Data" učestvovalo je 999 osoba. Ukupno 54 posto ispitanika traži izbore odmah nakon što na mjesto premijera stupi neko novi. Protiv je bilo 36 posto, a 10 se nije izjasnilo.

Veliki broj ispitanika, njih 65 posto, smatra da se Velika Britanija trenutno nalazi u krizi.

Također, 73 posto ispitanika smatra da je posljednjih godina britanska populacija više podijeljena nego ranije, međutim, deset posto smatra da su složniji.

Među ispitanicima je i šest posto koji su mišljenja da nije bilo nikakvih promjena kada je jedinstvo Britanaca u pitanju.

Sporazum o Brexitu će početkom juna po četvrti put biti predstavljen u britanskom parlamentu.

Lideri Evropske unije su na vanrednom samitu u Briselu u aprilu usvojili odluku o polugodišnjem prolongiranju procesa izlaska Velike Britanije iz Unije (Brexit) do 31. oktobra.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo