12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.05.2019 / 09:54 Politika - Mostar

Čović na glasanju: BiH će imati predstavnika u Evropskom parlamentu

Čović na glasanju: BiH će imati predstavnika u Evropskom parlamentu
Foto: Vijesti.ba
U Mostaru je jutros otvoreno 15 birališta na kojima hrvatski državljani imaju priliku glasati na izborima za zastupnike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske.

Izborni proces protiče bez problema. Pored Mostara hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini mogu glasati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Livnu i Vitezu, na ukupno 41 biralištu.

Jutros u devet sati u jednoj od učinica Osnovne škole Petar Bakula, glasao je i Dragan Čović.

Rekao je da očekuje dobru izlaznost u Bosni i Hercegovini, te da je zadovoljan što makar dio bh. građana ima priliku biti dio evropskog izbornog procesa, a time i dio evropske infrastrukture.

- Uvjeren da će Bosna i Hercegovine imati predstavnika u Evropskom parlamentu, kao što smo imali i dosad. Volio bih da izlaznost bude bar desetak puta izraženija nego smo imali prije pet godina, rekao je.

Smatra i da je veoma važno da Hrvati u BiH glasaju na ovim izborima jer već dugo govore da su dio Evrope, a davno se, još 2015. predao zahtjev za kandidatski status, koji nažalost još nismo dobili. Izrazio je i nadu da će se ubrzati svi procesi u BiH, te da ćemo sustići i naše istočne susjede.

Važno je da se ipak čuje glas ovog prostora u EU parlamentu. To je još jedan iskorak... Različitim jezicima govorimo o BiH u Evropskom parlamentu, a to onda jača i odnos euro parlamentaraca prema našem prostoru. Vjerujem da će ih potaknuti i na proširenje, zaključio je Čović.

Na izborima za Evropski parlament državljani 28 zemalja članica Evropske unije biraju ukupno 751 eurozastupnika, a od tog broja iz Republike Hrvatske bit će izabrano njih 11, odnosno 12 nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Zastupnici iz Hrvatske biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta izvan Hrvatske. Prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni iza 23 sati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo