12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.05.2019 / 23:15 Regija - Johannes Hahn

EU pregovara sa Srbijom, još treba riješiti pitanje dijaloga

EU pregovara sa Srbijom, još treba riješiti pitanje dijaloga
Johannes Hahn / Vijesti.ba
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn rekao je da je Evropska unija uspjela posljednjih godina da vrati Zapadni Balkan "u kolosijek", navodeći da je Unija započela pregovore o članstvu sa Srbijom, iako još treba riješiti situaciju oko dijaloga sa Prištinom.

Hahn je u tom kontekstu u intervjuu za španski "Mundo" kao primjer naveo i Sjevernu Makedoniju za koju je rekao da je bila "na rubu propasti", ali da je uspjela da stane na noge.

"Opšti zaključak je da su postignuti koraci naprijed. To bi, naravno, moglo da bude brže. Sljedeće nedjelje daćemo mišljenje o BiH koja najviše zaostaje. Važno je da naši partneri znaju da ako ispunjavaju uslove, mi ćemo takođe ispuniti naša obećanja", rekao je Hahn.

Prema njegovim riječima, na početku pravnog postupka za proširenje EU došlo je do nesporazuma kada je predsjednik Evropske Komisije Jean-Claude Juncker izjavio da do kraja njegovog mandata u EU neće biti novih članica.

"To nije bila odluka već konstatacija. Svako ko je upoznat sa ovim procedurama zna da je to logično, da pridruživanje nije moguće pre 2020. godine", rekao je Hahn.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo