14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

05.06.2019 / 13:44 BiH - Otkrivanje spomenika

Draža Mihailović posvađao četnike u Bileći

Draža Mihailović posvađao četnike u Bileći
Arhiv / Vijesti.ba
U Bileći je prije nekoliko dana otkriven spomenik četničkom komandantu iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

"Spomenik čiča Draži znači završetak Drugog svjetskog rata u Bileći i njime se šalje poruka međusrpskog pomirenja", izjavio je menadžer Opštine Bileća Mihajlo Vujović pri otvaranju spomenika.

Otkrivanje spomenika izazvalo je žestoke reakcije javnosti, a s druge strane bilo je i podsmijeha.

"Spomenik Draži je donio "međusrpsko pomirenje" u tolikoj mjeri da čak ni dio bilećkih četnika danas nije došao, jer se nisu mogli dogovoriti oko datuma njegovog otkrivanja", poručila je putem Facebooka novinarka i urednica lokalnog portala Direkt-Portal.com Jelena Denda Borjan.

Otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću u Bileći izazvalo je podjele i među samim simpatizerima četničkog pokreta.

Naime, jedni su bili za to da se spomenik otkrije 1. juna, kada je i otkriven, dok su drugi zagovarali da se spomenik otkrije na dan Dražinog rođenja ili njegove smrti.

Među ovim drugima bio je i četnički vojvoda Slavko Aleksić, koji je prema svjedočenjima preživjelih Sarajlija tokom rata u BiH sijao strah i smrt u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići, a koji se nakon odlaska iz Sarajeva krajem rata skrasio u Bileći.

Mnogima je u ovom hercegovačkom gradiću zapalo za oko da Aleksić, inače redovni učesnik svih četničkih okupljanja, nije bio prisutan na otkrivanju spomenika Draži Mihailoviću, pa mnogi ističu kako spomenik nije donio "međusrpsko pomirenje".

Podsjećamo, komunističke vlasti su Mihailovića 1946. godine zbog saradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, a 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Spomenik Dragoljubu Mihailoviću rađen je iz jednog komada, visok je oko tri i po metra i djelo vajara Milivoja Bokića.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo