15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

06.06.2019 / 17:29 Politika - Dala podršku "Ruži ustaškoj"

Hoće li biti sankcija: Uposlenica ZZO HNK veličala Antu Pavelića

Hoće li biti sankcija: Uposlenica ZZO HNK veličala Antu Pavelića
Foto: Vijesti.ba

Vodeći stručni saradnik za poslove korisničke podrške Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Vesna Jozić Čerkez zgrozila je javnost otvorenom podrškom hrvatskoj zastupnici u EU parlamentu Ruži Tomašić.

Tomašić je prije nekoliko dana otvoreno stala u zaštitu ustaškog režima i njegovog vođe, zločinca iz Drugog svjetskog rata Ante Pavelića.

Da se Tomašić ne bi osjetila usamljenom u svojom veličanju zločinačkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, pobrinula se uposlenica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Vesna Jozić Čerkez.

Jozić Čerkez je ispod naslovnice zagrebačkih Novosti "Ruža ustaška" na kojoj je objavljena i koju je Ruža Tomašić objavila objavila još prije raspada Jugoslavije u znak podrške ustaškom režimu, ostavila komentar "Ruža hrvatska još si mi milija i draža. Divni stihovi o domovini. ZDS".

Ovo nije prvi put da Vesna Jozić Čerkez izražava javno simpatije prema ustaškom režimu. Prije ovoga je ispod teksta koji je objavio zagrebački Index.hr pod naslovm "Poput Tuđmana: Kolinda u bijelom odijelu marširala ispred vojnika" Jozić Čerkez komentirala "mogla je i u crnom, ljepše bi joj stajalo".


Glavni problem Vesne Jozić Čerkez nije u tome što ima problem s veličanjem zločinačkih pokreta, već u tome što je zaposlena u javnoj ustanovi koja bi trebala biti podrška svim korisnicima bez obzira da li se radilo o Hrvatima, ili Bošnjacima i Srbima u HNK, a upravo ovi narodi su bili jedne od najvećih žrtava ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, ali i u ovom zadnjem.

Vesna Jozić Čerkez bi trebala znati da kao neko ko obavlja javnu funkciju ne može biti pošteđena odgovornosti za stavove koje iznosi javno, pa makar se radilo i o komentarima na društvenim mrežama.

Podsjećamo, da je prije nekoliko godina sličan slučaj bio sa glasnogovornikom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Daliborom Ravićem, koji je suspendovan zbog podrške glasnogovornici Federalnog ministarstva okoliša i turizma Miji Martini Barbarić.

Pretrhodno je tadašnja federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić podnijela disciplinsku prijavu protiv glasnogovornice tog ministarstva Mije Martine Barbarić zbog davanja podrške hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću i to statusom na Facebooku u kojem je napisala: "Za dom spremni".Iz ZZO HNK-a su tada naveli da istup glasnogovornika Ravića ne odražava stav te institucije te su se ogradili od njegovog istupa.

Ostaje da se vidi kako će ista institucija reagovati u slučaju Vesne Jozić Čerkez.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo