16°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.06.2019 / 20:00 BiH - Žiško i Gallop za Vijesti.ba

Negativno mišljenje EK za BiH prva kazna za kineski kredit i Blok 7

Negativno mišljenje EK za BiH prva kazna za kineski kredit i Blok 7
Foto:Vijesti.ba

Vijeće za državnu pomoć BiH našlo se na udaru kritika u Mišljenju koje je Evropska komisija objavila o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da "neka upravna tijela kojima je povjerena implementacija acquisa, kao što su Konkurencijsko vijeće i Vijeće za državnu pomoć, funkcionišu na osnovu procedura donošenja odluka po etničkom principu, u kojima najmanje jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda treba da podrži odluku do bi bila validna".

"Ovo nije u skladu ni sa SSP-om niti sa obavezama koje proizilaze iz članstva u EU", konstatovano je u Mišljenju.

Evropska komisija spočitala je, dakle, inkorporiranost nacionalnog ključa prilikom odlučivanja u Vijeću za državnu pomoć. Budući da je ravnopravna nacionalna zastupljenost ustavna obaveza u bh. institucijama, ali i praksa u većini njih, na prvi pogled iznenađuje zašto je Evropska komisija u svom mišljenju izdvojila Vijeće za državnu pomoć.

Za pretpostaviti je da razlog leži u ulozi Vijeća za državnu pomoć prilikom odobravanja kineskog kredita za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Vijeće je, naime, osporilo navode EU i Energetske zajednice da garancija koju je Federalni parlament odobrio Elektroprivredi za kreditno zaduženje kod kineske Eximbank za izgradnju Bloka 7, predstavlja prekomjerni udio državne pomoći.

Nakon što je federalni Parlament na osnovu stavova Vijeća za državnu pomoć odobrio kreditno zaduženje, evropski komesar Johannes Hahn poručio je da to poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali takođe o izboru energetske tehnologije, kao i analize omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način.

"Pitanja kao što su procjena uticaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javne nabavke će sigurno biti pažljivo posmatrana tokom procesa davanja mišljenja", kazao je tada Hahn.

BiH se oglušila na jasna upozorenja EU

Stručnjak iz Centra za ekologiju i energiju Denis Žiško saglasan je da je garancija za izgradnju Bloka jedan od najsvježijih primjera nepoštivanja pravila EU.

"Stoga pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto je u Mišljenju Evropske komisije pomenuto Vijeće za državnu pomoć. Blok 7 jedan je od primjera kako naše vlasti ignorišu uputstva EU", kaže Žiško za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, EU spremna je BiH primiti u svoje članstvo, ali će naša država morati proći kroz proces usvajanja svih smjernica koje Evropa godinama ponavlja domaćim političarima.

"Naši političari uporno ignorišu te smjernice, uz obrazloženje da smo siromašna zemlja i slično, a hoćemo da budemo dio EU. Jednostavno je - ako želite da uđete u članstvo nekog kluba, morate da prihvatite pravila i propise koji se provode i poštuju u tom klubu. Evropa se neće prilagoditi nama, već se BiH mora prilagoditi Evropi", konstatuje naš sagovornik.

Izgradnja Bloka 7 očit je primjer nepoštivanja pravila na kojima EU insistira.

"To je jedan od primjera gdje su naše vlasti potpisale nekakav međunarodni sporazum - čisto da ga potpišu, jer je to nešto što se mora uraditi, ali se ono što je potpisano ne provodi. Nemojte potpisivati sporazume, ako ih ne možete provoditi ili počnite igrati po pravilima. Smatram da nije pitanje da li se može ispoštovati ono što je napisano, već je pitanje političke volje i političkog interesa. Nažalost, naši političari imaju sasvim druge političke interese", mišljenja je Žiško.

Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže ističe da BiH nije jedina država koja je dobila primjedbe Evropske komisije, te da je i u ranijim izvještajima naglašeno da tijela za odobravanje državne pomoći nisu nezavisna i da često ne donose relevantne odluke.

"U tom kontekstu, sadašnja primjedba na račun BiH nije ništa novo“, kaže Gallop za Vijesti.ba.

Ona podsjeća da BiH ima obaveze koje proizlaze kako iz članstva u Energetskoj zajednici, tako i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

''BiH mora da usporavi nezavisna tijela za odobravanje državne pomoći i to je obaveza koju odavno ima, ali koja nije ispunjena. Evropska komisija pominjala je to i prije priče o izgradnju Bloka 7 u Tuzli, jer očito da Vijeće za državnu pomoć nije funkcionisalo kako treba'', navodi naša sagovornica.

Pretpostavlja da će Evropska komisija u budućnosti biti ''osjetljivija po pitanju Bloka 7''.

''Izgradnja Bloka 7 je slučaj u kojem je EU jasno upozoravala BiH, ali su se bh. parlamentarci oglušili na ova upozorenja'', zaključuje Gallop.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo