9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 13:42 Ekonomija - U Arena sport centru u Mostaru

Otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH

Otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, čiji je cilj promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, otvoren je u srijedu u Arena sport centru u Mostaru.

Cilj je sajma promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, sukladno UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

- Sajam je okupio više od 40 izlagača iz javnog, nevladinog i gospodarskog sektora koji će konkretnim primjerima pokazati kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi te imaju pravo na rad i zapošljavanje - izjavio je novinarima Zlatko Malić u ime organizatora sajma - Caritasa BiH.

Uz poruku poslodavcima u BiH: "Zaposli osobe s invaliditetom", Malić je kazao kako postoje određeni pomaci kada je u pitanju zapošljavanje tih osoba u našoj zemlji, ali da je to daleko od zadovoljavajućeg jer je u društvu nažalost još uvijek prisutna diskriminacija prema takvim osobama.

Sajam je organiziran u sklopu projekta POWER, kojeg provodi Caritas BiH, u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udrugom Vedri osmjeh Mostar, Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u partnerstvu s Crnom Gorom. Projekt financira Europska unija s ciljem kreiranja boljeg okruženja za osobe s invaliditetom u BiH, posebno na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti.

Vinko Jeremić, u ime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju kazao je kako je kroz tu ustanovu do sada zaposleno ukupno 4300 osoba s invaliditetom, od čega je njih 1070 pokrenulo samostalni obrt.

On je podsjetio na zakonsku obvezu prema kojoj bi se na svakog 16. zdravog uposlenika trebala zaposliti jedna osoba s invaliditetom te je također pozvao poslodavce da imaju sluha i pruže priliku za zaposlenje tim osobama.

Otvaranju sajma prisustvovao je i voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je pozdravio ovaj događaj i naglasio kako je u BiH vrlo malo primjera zapošljavanja i radnih mjesta koje su dostupne za osobe s invaliditetom.

- Vrlo je važno da i vlasti na svim razinama urade i svoj dio posla u ovim oblastima jer ne može se sve prepustiti nevladinom sektoru i humanitarnim organizacijama - kazao je Wigemark.

Izrazio je i važnost regionalne komponente samog projekta, odnosno prekogranične suradnje koji se odvija između BiH i Crne Gore, koja je, po riječima Wigemarka, dalje odmakla na ovom putu od naše zemlje.

 Jedna od 11 osoba koja je dobila priliku za zapošljavanje kroz projekt POWER je i Anja Jurica koja kao pripravnik radi u poslovnici Logovite.

Zahvalila je na prilici za zapošljavanje kao i djelatnicima Logovite koji su je, kako kaže, ljubazno prihvatili i koji joj pomažu da stječe nova znanja i iskustva.  

- Meni je ova prilika izvrsno došla da se dokažem i pokažem da smo i mi sposobni, korisni i da možemo napredovati - kazala je Jurica.

Tijekom sajma posjetitelji i izlagači imat će priliku sudjelovati na radionicama o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i o aktivnom traženju posla koje će predvoditi predstavnici javnih institucija s federalne i županijske razine.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo