2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 14:55 Regija - Hrvatski premijer

Plenković ponavlja da nema nadležnosti Suda EU-a u slovensko-hrvatskom sporu

Plenković ponavlja da nema nadležnosti Suda EU-a u slovensko-hrvatskom sporu
Andrej Plenković / Vijesti.ba
Hrvatska ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu između Hrvatske i i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a, izjavio je u srijedu u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući najavu da će taj Sud održati raspravu o tužbi Slovenije 8. srpnja.

"Naša je pozicija od početka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu", izjavio je Plenković novinarima u San Sebastianu, gdje sudjeluje na skupu Europske pučke stranke.

Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže.

Rasprava će se održati pred Velikim vijećem suda, nakon što je tužbu protiv Hrvatske podnijela prošle godine prijašnja slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara.

U njoj se zahtijeva da sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice, te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru.

Plenković je ponovio da su Hrvatska i Slovenije dvije prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih problema te da preostala otvorena pitanja proistječu iz raspada bivše Jugoslavije, koja se mogu riješiti dogovorom, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo