9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 17:28 Politika - Branislav Borenović

Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti je politički akt po ocjeni Ustavnog suda RS

Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti je politički akt po ocjeni Ustavnog suda RS
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Branislav Borenović najavio je u video intervjuu za Vijesti.ba da će do kraja juna održati sastanak sa delegacijom SNSD-a. PDP će, kako je rekao, delegirati tri ključne teme za razgovor, koje nisu u vezi sa aktuelnim političkim dešavanjima u vezi sa formiranjem vlasti.

"Sa SNSD-om želimo razgovarati o izmjena Izbornog zakona BiH, parlamentarnom nadzoru nad radom javnog servisa RS i novom zakonu o političkim partijama u RS", precizirao je Borenović, te dodao da je PDP ove teme najavio na prvom sastanku sa vladajućom strankom u RS, kada je odbio poziv za učestvovanje u vlasti na nivou BiH.

Sastanak sa SNSD-om do kraja juna

On je rekao da je već kontaktirao predsjednik SNSD-a Milorada Dodika i da je dogovoreno da sastanak bude održan u narednih 10 do 15 dana. U međuvremenu, PDP je pripremio i SNSD-u uputio dokumente u vezi sa predloženim temama razgovora.

"Očekujemo da ćemo postići saglasnost", poručio je predsjednik PDP-a.

On je ukazao da je neophodno konačno usvojiti odluku o formiranju parlamentarne komisije u Narodnoj skupštini RS koja će nadzirati provođenje Zakona o javnom servisu RS.

Prema njegovom mišljenju, novi zakon o političkim strankama u RS potrebno je donijeti jer je besmisleno da se političke stranke formiraju samo zbog uticaja i političke trgovine.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Borenović je podsjetio da ta aktivnost zavisi i od partnera i političkih subjekata iz FBiH koje učestvuju u radi Parlamenta BiH.

Iako se u javnosti koristi pojam tehničke izmjene izbornog zakonodavstva, predsjednik PDP-a smatra da je riječ o suštinskim, koje će omogućiti fer i poštene izbore.

U tom kontekstu, pojasnio je, PDP će insistirati na skeniranju glasačkih listića kada se ubacuju u glasačke kutije, te korišćenju spreja prilikom identifikacije birača.

Borenović nam je otkrio i da je stranka na čijem je čelu spremna podržati SNSD-ov raniji prijedlog da mandat bude vraćen u vlasništvo političkih stranaka.

Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti nije pravno obavezujuća

U video intervjuu za Vijesti.ba predsjednik PDP-a govorio je i o blokadi formiranja Savjeta ministara BiH zbog neslaganja SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH o NATO integracijama BiH, odnosno usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP).

"Ljestvice su tako postavljena i matrica je toliko zategnuta da će neko u konačnici izaći kao pobjednik, a neko gubitnik. To je najlošija situacija u kojoj su se našle političke partije koje su i započele proces aktivacije MAP-a. Podsjećam da su isti politički partneri prije deset godina dali punu saglasnost da se zatraži MAP. On je aktiviran i postoje određene tehničke pretpostavke koje treba raditi svake godine", kazao je Borenović.

Očekivao je da će tri stranke koje pregovaraju o formiranju izvršne vlasti na nivou BiH lako postići kompromis.

"Mislio sam da je više stvar dogovora među njima kako će u godišnjem planu predstaviti trenutno političko stanje i raspoloženje između političkim strankama, te stavove pojedinih nivoa vlasti", naveo je naš sagovornik.

On je podsjetio da je 2009. godine odluku da se zatraži MAP donijelo Predsjedništvo BiH, u kojoj je učestvovao i čovjek iz SNSD-a Nebojša Radmanović.

"Predsjedništvo BiH tu odluku može promijeniti. Ako u Predsjedništvu BiH, kao organu koji je podnio zahtjev za MAP, postoji volja da se ta odluka mijenja, neka to urade", kategoričan je Borenović.

Podsjećajući da je Narodna skupština RS u 2017. godini usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, on je napomenuo da je ovaj dokument Ustavni sud RS ocijenio kao politički akt i rekao da nema pravno obavezujući karakter.

"To je, potcrtavam, ocjena Ustavnog suda RS po apelaciji Kluba Bošnjaka iz Vijeća naroda iz decembra 2017. godine. Rezolucija ima političku dimenziju, ako će neko slijediti taj politički akt u institucijama koje su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, ići sa rješenjima koja će to zaustaviti. Sve ostalo po formi i sadržaju nije pravno obavezujuće, kako je to rekao Ustavni sud RS", precizirao je predsjednik PDP-a.

Politička scena u BiH, ocijenio je, došla je u čudnu situaciju i teško je dati odgovor zašto je to tako.

"Šta je to što je motivisalo ljude koji treba da formiraju vlast, dakle političke lidere iz bošnjačkog i srpskog naroda da su toliko različitih mišljenja po pitanju podnošenja godišnjih nacionalnih planova?", pita Borenović.

On podsjeća da je PDP od ranije zauzeo jasan stav:

"Mi smo odlazeća vlast i ne želimo da radimo ono što je obaveza budućeg saziva Savjeta ministara BiH, koji naredne četiri godine treba da provodi odluke koje su sami započeli 2009. godine".

O molbi hrvatskog premijera Plenkovića

Predsjednik PDP-a u opširnom intervjuu potvrdio je informaciju Vijesti.ba da mu je premijer Hrvatske Andrej Plenković tražio podršku kandidaturi hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Borenović je pojasnio da je hrvatski premijer Plenković zajedno sa predsjednikom Evropske narodne partije (EPP) Josephom Daulom uputio dopis svim članicama EEP-a, među kojima su PDP, SDA, HDZ BiH i HDZ 1990, zatraživši podršku ministrice Pejčinović Burić za kandidaturu za generalnog sekretara Savjeta Evrope na sjednici koja će biti održana krajem ovog mjeseca.

"Lično sam odgovorio na pismo i rekao da ima našu podršku, ne samo što smo dio EEP-a, nego i zato što se radi o našim prvim komšijama. Logično je da, bez bilo kakvih predrasuda, podržimo kandidata koji dolazi iz zemlje sa kojom dijelimo najveću granicu. Objasnio sam da bismo bez problema podržali kandidaturu Pejčinović Burić, ali da je to nemoguće zato što nije formirana delegacija BiH pri Savjetu Evrope. Dakle, objasnio sam da smo onemogućeni uopšte da glasamo za kandidata iz reda HDZ-a Hrvatske, zato što vladajuća koalicija sastavljena od SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA nije formirala parlamentarna tijela i nije omogućila izbor delegacije", otkrio nam je Borenović.

Kompletan razgovor u videu ispod ...
(Vijesti.ba)

Izdvajamo