9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Kentera: Uticaj Rusije zabrinjava, BiH će imati velikih problema bez NATO-a

Kentera: Uticaj Rusije zabrinjava, BiH će imati velikih problema bez NATO-a
Foto: Vijesti.ba

Balkan je i dalje poprište borbe za uticaj velikih svjetskih sila, prije svega Amerike i Rusije, ali na sceni od skoro imamo i trećeg igrača - Kinu, što nikako ne smijemo zanemarivati, ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

Prema njegovim riječima, Rusija je činila sve da zaustavi Crnu Goru na putu ka članstvu u NATO-u, u čemu nije uspjela.

"Imali su vrlo opasne, te krajnje neprimjerene i nediplomatske akcije kako bi nas spriječili na našem putu ka Alijansi. Zahvaljujući našim partnerima i dobroj saradnji, mi smo ruske pokušaje osujetili i danas smo članica NATO-a", konstatovao je Kentera.

Naš sagovornik zapaža da je ono što se danas dešava u BiH isti modus operandi i isti scenario koji se dešavao u Crnoj Gori.

"Možda je to u BiH još više izraženo preko RS i Milorada Dodika", dodao je on.

S tim u vezi, upozorio je da je ruski uticaj u BiH ogroman i zabrinjavajući.

"Ako vlasti u ovoj zemlji pod hitno nešto ne urade kako bi to zaustavili, BiH će imati ozbiljnih problema, a to ne smiju dozvoliti radi budućnosti svojih građana i budućih generacija", naveo je Kentera.

Mišljenja je da je od ključne važnosti da svi u BiH shvate da građani ove zemlje sami moraju birati svoju budućnost, a ne da im na takve odluke utiče neka treća zemlja, a posebno ne Rusija.

"To što Dodik svako malo ide u Rusiju i savjetuje se sa tamošnjim predsjednikom Vladimirom Putinom, više nego dovoljno govori o tome koliko je ruski uticaj. Dok god se te veze ne marginalizuju, odnosno dok god Dodik ne shvati da budućnost BiH ne zavisi od Putina i Rusije, tu sreće nema", upozorio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore.

Govoreći o nepostojanju saglasnosti o NATO integracijama BiH, Kentera je kazao kako je više nego očigledno i jasno da Rusija ima uticaj na rezolutni stav predsjednika SNSD-a o tom pitanju.

"Tu apsolutno nema dileme", dodao je naš sagovornik.

No, on smatra da kada se riješi pitanje odnosa Kosova i Srbije, predsjednik SNSD-a će promijeniti mišljenje.

"Kada Srbija shvati da je Kosovo nezavisna država, onda Dodikova priča neće imati uporište. Tada će situacija u BiH krenuti boljom i pozitivnijom putanjom", zaključio je Kentera u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo