18°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

17.06.2019 / 20:00 BiH - Pravda, a ne lična osveta!

Odgovor crnokošuljašima: Antifašisti iz Hrvatske u Koštanoj bolnici u Stocu

Sinergijom više stolačkih udruženja, Stolac je u nedjelju ugostio antifašiste otoka Korčule.

Ova posjeta Stocu je namjerno organizovana na dan obilježavanja Bitke na Sutjesci, jer fašizam, nažalost, živi, pa je neophodno da se antifašisti organizuju, udružuju i zajedničkim snagama odupiru zlu. Nakon odavanja počasti herojima NOR-a na Tjentišu Dalmatinci su, predvođeni članovima UABNOR Stolac, došli u Stolac.

U kompleksu Koštane bolnice, koncentracionog logora HVO-a u kojem su sistematski mučeni i ubijani stolački Srbi i Bošnjaci, dočekali su ih predstavnici Udruženja logoraša Stoca, predvođeni predsjednikom Amerom Đulićem.

Antifašisti otoka Korčule su vrlo brzo, a usljed izlaganja Đulića, koji je kao maloljetnik bio zatočen i mučen u logoru Koštana Bolnica, šokirani činjenicama sa nevjericom su izražavali ljutnju i bijes, ali i krivnju zbog zločina koje su počinili zločinci pozivajući se na “odbranu” hrvatskog nacionalnog interesa.

Jasno je bilo vidljivo na njihovim licima razumijevanje razmjera uništenja Stoca, stolačkih Bošnjaka i stolačkih Srba, od strane HV-a, HVO-a, SIS-a, i drugih organa Republike Hrvatske. Naročito stresno je bilo kad je predsjednik Udruženja Logoraša Stoca, Amer Đulić, rekao kako njegovi mučitelji slobodno hodaju Stocem, imaju svoje biznise, pa čak i zapošljavaju Bošnjake petvarajući se da su uzorni i dobri građani.

Među gostima je nastalo komešanje i jedan od njih je postavio pitanje zašto se ne suočite direktno sa tim zločincima, zašto to ne uzmete u svoje ruke. I cijeli smisao borbe Stočana je sažet u odgovoru Amera Đulića.

"Mi želimo pravdu, a ne ličnu osvetu! Lična osveta bi nas spustila na njihov nivo i postali bi kao i oni. To bi nama bilo gore od smrti", poručio je Đulić.

Upravo zbog ovih plemenitih nastojanja vrlo je važno da građani Republike Hrvatske dolaze u Stolac i uče o zločinima koji su počinjeniu njihovo ime. Važno je i zbog budućnosti svih građana regiona da se na fašističke, crnokošuljaške marševe Stocem, odgovara antifašističkim udruživanje i djelovanje.

O važnosti antifašističke borbe Stoca, i u Stocu, na skoro uništenom spomeniku palim borcima NOR-a, govorio je Muharem Ajanić, član UO UABNOR Stolac.

Ukazao je na miniranje spomenika na samom početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i kasnijeg pokušaja potpunog uklanjanja spomenika, zajednog sa spomen kosturnicom, kao činom zatiranja antifašističke borbe i pobjedonosnog slavlja fašista.

Antifašisti otoka Korčule su položili vijenac, i odali počast, palim borcima NOR-a na spomeniku u centru Stoca i sa dubokim emocijama se zahvalili na prilici da saznaju istinu o stradanju Bošnjaka i Srba Stoca.

Za kraj je dogovoreno da se sa ovakvim studijskim posjetama Stocu nastavi kako bi što više građana Republike Hrvatske dobilo priliku iz prve ruke saznati sve užase koji su počinjeni u njihovo ime.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo