28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

21.06.2019 / 08:14 Komentari - Piše: Sergio Šotrić

Reprezentacija "sporta" zvanog: Uspješna politika za najljepšu našu

Reprezentacija "sporta" zvanog: Uspješna politika za najljepšu našu
Foto: Facebook - Vijesti.ba

U jucerasnjoj poruci, drugar mi napisa, da ni oni (politicari ne-nacionalnih stranaka, koje potpuno pogresno nazivamo ljevicom), a pogotovo drugi, nisu u stanju vidjeti moc dijaspore. U nastavku poruke: "Bojim se, da mora doci do promjene paradigme u gledanju, jer u svakom slucaju dijaspori i ljudima kao ti, treba otvoriti vrata rukovodjenja drzavotvornim projektima.

Svi oni vide u nama ljude, koji ce uloziti bez pitanja, a to bas ne ide tako...".

Sta vi mislite?

Kakvo je vase misljenje o otpr. 2 miliona Bosanaca i Hercegovaca, koji iz razlicitih razloga zive - kao upletena mreza - uzduz i poprijeko svih svjetskih meridijana? 
Ciji broj se - iz dana u dan - povecava? 
Nije daleko dan, kada ce van drzavnih geografskih granica zivjeti veci broj ljudi, od broja ljudi, koji ce zivjeti u granicama BiH.

Ocito je, da je odavno trebalo poduzeti urgentne mjere, kako bi se sprijecilo, da sa domaceg bosanskohercegovackog hljeba/kruha bude skidan sav kajmak!

Zamislimo - analogno tome - da kojim slucajem u fudbalu/nogometu imamo slicnu realnost. Da se u drzavnu reprezentaciju - sa ciljem postizanja dobrih rezultata u kvalifikacijama za napr. evropsko i/ili svjetsko prvenstvo pozivaju samo igraci, koji (trenutno) igraju u bosanskohercegovackim klubovima? 
Da se svi oni sjajni igraci, koji igraju napr. za: AS Rom, Juventus Turin, AFC Bournemouth, FC Middlesbrough, Istanbul Başakşehir, FC Arsenal, RSC Anderlecht, Dynamo Dresden, TSG 1899 Hoffenheim, FK Dynamo Moskau, CFC Genua, FK Partizan Beograd, Dinamo Zagreb itd. uopste ne pozivaju u drzavnu reprezentaciju? 
Da se jednostavno ignorisu?
Kako bi u tom slucaju izgledala fudbalska/nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine? 
Kakve bi rezultate postizala? 
Najbolje moguce - u datom trenutku?

Ne trebam ni napomenuti, da je fudbal/nogomet samo najvaznija sporedna stvar - da se radi samo o fudbalu, a ne o esencijalnim stvarima za jednu drzavu i njene ljude, stvarima koje direktno ili indirektno uticu na buducnost miliona ljudi, njihove djece, unuka, buducnost Bosanaca i Hercegovaca, koji ce tek u buducnosti biti rodjeni.

Ova zemlja ima vanserijskih igraca, u svim oblastima, ali ih jos niko i nikad nije ozbiljno pozvao u REPREZENTACIJU BiH!

Postoje 3 rjesenja iz ovog apsurda:

1) BiH ce konacno i urgentno pozvati svoje najbolje igrace (bez obzira gdje oni trenutno zive - u zemlji ili inostranstvu).

2) Najbolji igraci ce okrenuti ledja Bosni i Hercegovini i igrat ce za reprezentacije drugih drzava, koje ih objerucke pozivaju i zele.

3) Najbolji igraci BiH ce sami napraviti svoju BiH reprezentaciju i aktivno se poceti baviti "sportom", koji se zove: uspjesna politika za najljepsu nasu Bosnu i Hercegovinu.


Piše: Sergio Šotrić (izvor: FB)

Izdvajamo