5°C
Mostar 9°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.06.2019 / 15:51 Politika - Ministar sigurnosti BiH

Mektić: Ponašanje VSTV-a govori da je i dalje otuđeni centar moći

Mektić: Ponašanje VSTV-a govori da je i dalje otuđeni centar moći
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zadovoljstvo mi je što je Parlament počeo da radi, jer mi moramo iz ove institucije da isključimo razne vrste dnevno-političkih interesa i politikanstva, te da počnemo rješavati krupna životna pitanja građana - kazao je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH i ministar sigurnosti BiH Dragan Metkić.

Mektić ističe da je današnja rasprava bila zadovoljavajuća, te da je iznesen niz argumenta i činjenica koje ukazuju da je veliki problem pravosuđe, vladavina prava i pravna država u BiH.

- Problem pravne nesigurnosti ujedno predstavlja problem za sve druge oblasti života u BiH i bilo kakav njen razvoj. Pozivati se na potrebe uspostavljanja vladavine prava i pravne države, jer je to proces evropskih integracija, za mene nije prihvatljivo. Za mene je interes građana ključna potreba uspostavljanja pravne države. VSTV kao najodgovornija institucija za ovakvo stanje u BiH i dalje se ponaša neodgovorno. Niko od njih nije danas tražio da budu tehnički servis Parlamenta, tražili smo da prisustvuju raspravi o izvještaju o radu VSTV-a - kazao je ministar.

Metkić ističe da ponašanje VSTV-a govori da je ta institucija i dalje „otuđeni centar moći“ koji ne želi nikom, pa ni građanima odgovarati za svoj nerad i trenutno stanje u BiH.

- Oni bi morali da shvate da je percepcija građana jedinstvena da pravni sistem ne funkcioniše i da je to razlog za mnoge krize unutar BiH. Za očekivati je da oni ne shvataju ili ne žele da shvate sve probleme i da neće ništa poduzimati, te da su korupcija i kriminal duboko involvirani u pravosudne institucije BiH - rekao je Metkić.

Očekuje da će postajati većina u parlamentu koja će konstatovati propast pravosuđa i da će opšta većina u Parlamentu izglasati prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta za uspostavljanje parlamentarnog istražnog tijela koje će utvrditi sve anomalije u pravosudnim institucijama, a zatim da će doći do izmjena u zakonskoj regulativi koja dozvoljava ovakvo stanje.

Osvrnuo se i na stanje s migrantima u BiH, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

- Počeli smo raditi onako kako treba. Migranti trebaju da se nalaze u prihvatnim centrima, a ne po parkovima i nekim objektima koje samovoljno zauzimaju. Moraju se pridržavati pravila ponašanja i kućnog reda, a mi smo obavezni da im pružimo humanitarnu zaštitu. U svakom slučaju nipošto ne smiju narušavati živote ljudi u lokalnim zajednicama u BiH - podvukao je Metkić.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo