22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

26.06.2019 / 20:00 Politika - Denis Čarkadžić za Vijesti.ba

Pozivanje na odgovornost je za političare u BiH misaona imenica

Pozivanje na odgovornost je za političare u BiH misaona imenica
Denis Čarkadžić / Vijesti.ba
Politički analitičar Denis Čarkadžić komentirao je za Vijesti.ba poziv Valentina Inzka građanima da na protestima traže od političara da počnu raditi svoj posao.

Podsjećamo, Valentin Inzko je prethodnih dana u nekolko navrata istakao kako bi građani BiH putem protesta trebali natjerati izabrane političare da počnu raditi svoj posao.

"Već dugo vremena smo u jednom začaranom trouglu u kojem glavni akteri (ne)dešavanja u Bosni i Hercegovini- političke partije, zatim ono što se kolokvijalno zove “međunarodna zajednica” ali i sami građani, u manjoj ili većoj mjeri uporno izbjegavaju preuzeti svoj dio odgovornosti", kaže naš sagovornik.

Tako smo svjedoci, dodaje Čarkadžić, čestih prebacivanja loptice unutar ovoga trougla -stranke pozivaju “međunarodnu zajednicu” na reakciju, građanima su krivi i odgovorni svi osim njih sami, a kao što vidimo iz posljednjih medijskih istupa, i Visoki predstavnik, pozivajući se na okupljanja građana u Pragu kao i na par drugih mjesta u Evropi, ukazuje na to da građani u BiH “moraju početi pozivati političare na odgovornost”, kaže Čarkadžić.

On dodaje kako su u određenoj mjeri ovdje svi u pravu kada pozivaju na odgovornost i reakciju onih drugih.

"Međutim, problem je što svako zaboravlja svoj dio odgovornosti koji u svakom slučaju postoji, uz činjenicu da su političke partije te koje su daleko najodgovornije za ovo stanje, te za njih bilo kakva vrsta isprike jednostavno ne postoji", smatra on.

"Na kraju, šta uopšte u zemlji poput naše znači “pozivati političare na odgovornost” kada svi znamo da je sam taj pojam za veliku većinu političara u BiH misaona imenica te da, sa druge strane, ne postoje mehanizmi koji bih ih barem prisilili na drugačije ponašanje, uključujući i mehanizam vanrednih izbora", zaključio je Denis Čarkadžić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo