10°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

27.06.2019 / 13:36 BiH - Afera "potkivanje"

Video: Građani potpisuju krivičnu prijavu protiv Tegeltije

Građani Bosne i Hercegovine danas i naredna dva dana imaju priliku potpisati krivičnu prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije.

Organizator ove akcije, koja je danas započela ispred tržnog centra BBI u Sarajevu, s ciljem borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u pravosuđu BiH, je Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH (ACCOUNT).

Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić kazao je novinarima da je krajnji cilj podstaći Tužilaštvo BiH da pokrene prijavu protiv Tegeltije.

- Mislim da na ovaj način dajemo šansu i javnosti da i ona kaže šta misli o ovom slučaju, jer svi dosadašnji pokušaji da odgovaraju oni koji su učestvovali u aferi „potkivanje“ nisu urodili plodom jer se to skrivalo iza navoda da je to politizacija slučaja, da se od toga prave kojekakve predstave, da je to neka vrsta podilaženja javnosti - ističe Karić.

Na kraju krajeva, nastavlja, data je prilika građanima da i oni kažu šta misle.

- Nismo čak bili ni pokrenuli peticiju, a već su ljudi sami počeli da dolaze kako bi potpisali krivičnu prijavu protiv Tegeltije - navodi Karić.Naglašava kako od Tužilaštva BiH očekuje da konačno počne raditi svoj posao i u interesu javnosti.

- Očekujemo da i Tegeltija ispuni svoje obećanje i tuži sve one koji su stavili neku vrstu prigovora ili su kritikovali ono što on radi. Pa nek sada podigne krivične prijave protiv svih građana koji potpišu ovu peticiju - govori Karić.

Podsjeća da Zastupnički dom Parlamenta BiH na jučerašnjoj hitnoj sjednici nije primio k znanju Godišnji izvještaj VSTV BiH za 2018., te je na neki način stavio do znanja da trebaju odgovarati oni koji su učestvovali u aferi „potkivanje“.

- Javnost to traži, međunarodna zajednica to traži. Znači svi to traže, a samo je grupica od njih 15 odlučila da uzmu pravdu u svoje ruke - dodaje Karić.

U nastavku pročitajte sadržaj krivične prijave koju građani na platou ispred tržnog centra BBI u Sarajevu mogu potpisati danas, sutra (i u Banja Luci) i prekosutra, od 13 do 16 sati:

Na osnovu člana 214. Zakona o krivičnom postupku BiH, podnosim

Krivičnu prijavu

Protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, zbog osnova sumnje da je dana 23.11.2018. godine imao sastanak sa Markom Pandžom, inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Nerminom Aleševićem, biznismenom iz Velike Kladuše, kog dana je Marko Pandža direktno kod njega posredovao da kao službena osoba u institucijama BiH posreduje kod Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva KS, da se riješi povoljno predmet prijavioca Nermina Aleševića.

Pa iako je kao predsjednik VSTV-a BiH znao da takvim radnjama Pandža čini krivično djelo, nije, a što je bio dužan, prijavio krivično djelo i počinioca, čime je počinio krivično djelo „neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja“.Obrazloženje

Prijavljeni je počinio navedeno krivično djelo na način da je znao za činjenje krivičnog djela „primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem“, a isto nije prijavio.

Prijavljeni je imao saznanja i bio upoznat da Marko Pandža, inspektor SIPA-e, čini krivično djelo „primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem“, tako što koristi svoj službeni ili društveni ili utjecajni položaj ili drugi status da službeno ili odgovorno lice u institucijama BiH, odnosno Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju. 

D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo