28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

04.07.2019 / 14:27 Galerije - Turska

Šareni baloni uljepšali nebo iznad Kapadokije

Desetine šarenih balona uljepšalo je nebo iznad Kapadokije, šarmantnog turističkog mjesta u Turskoj poznatog po vilinskim dimnjacima.

Međunarodni festival balona Kapadokija, koji traje od 3. do 7. jula, okuplja vlasnike balona iz desetak zemalja svijeta.

Za događaj, koji organizuje opština Urgup u provinciji Nevsehir, između ostalih su prijavljeni učesnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Velike Britanije, Brazila i Meksika. Za petodnevni festival veliki interes su pokazali i lokalni stanovnici i turisti.

Ilhami Aktas, guverner Nevsehira, naglasio je da je festival veoma značajan i zbog promocije regije.

"Dugo iščekivani festival počeo je u srijedu. Narednih dana na nebu ćemo moći vidjeti različite figure. Moći ćemo vidjeti mnogo bolje učesnike nego na ostalim ovakvim festivalima širom svijeta", kazao je Aktas.

Kapadokija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj gdje se spajaju ljepote prirode i istorije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, koji je nastao erozijom vulkanskog pepela. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom istorije u Kapadokiji ostavili tragove civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek-djela.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo