10°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

08.07.2019 / 15:29 Obrazovanje - Rektor Univerziteta u Sarajevu

Škrijelj: Mislim da ćemo ove godine imati solidan odziv studenata

Škrijelj: Mislim da ćemo ove godine imati solidan odziv studenata
Foto: Fena / Vijesti.ba
Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj kazao je danas novinarima da je UNSA uspješno završio prošlu godinu u pogledu financija, a Skupština KS usvojila je u junu izvještaj (s finansijskim i izvještajem interne revizije) o radu tog univerziteta za 2018. godinu.

- Ovo rukovodstvo iza sebe ima dva pozitivna izvještaja (za 2017. i 2018. godinu), prihvaćena od osnivača - naglasio je na konferenciji za novinare Škrijelj.      

Ističe da je, u godini iza nas, UNSA podmladio nastavni kadar za više od deset posto, primajući mlade asistente i stručne suradnike.

UNSA je, kako je kazao, dobio prošle godine i logo za izvrsnosti Evropske komisije. Kroz zajednički rad Univerziteta odnosno rukovodstva UNSA, sindikata UNSA i Vlade KS potpisan je kolektivni ugovor i povećane su, nakon više godina, plaće nastavnom odnosno akademskom osoblju.

- Nastojat ćemo da, poboljšanjem Kolektivnog ugovora i dokumenta 'Standardi i normativi u oblasti visokog obrazovanja' otklonimo još neke nedoumice i nedorečenosti da bismo, kao Univerzitet, bili još uspješniji - naglasio je.              

Podsjeća da je UNSA, kroz upisnu politiku i studijske programe, ponudio i neke nove mogućnosti za školovanje mladih ljudi i približavanje tržištu rada u BiH.  

- Mislim da ćemo ove godine imati solidan odziv studenata. Barem prvi preliminarni rezultati pokazuju da ne stojimo loše, trenutno - naglasio je. Očekuje da će UNSA, i u pogledu međunarodne pozicije i rejtinga, u 2020. godinu ući 'kao univerzitet bolje rangiran i bolje prepoznat u svijetu'.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Aida Hadžić naglašava da je u petak zatvoren prvi prijavni rok za upis u prvu godinu na prvi ciklus, integrirani studij, stručni studij i specijalistički studij.

- Imamo preliminarne rezultate koji su, sudeći po brojkama, bolji nego prošlogodišnji - kazala je. Ističe da je već drugu ili treću godinu najveći interes za fakultete iz grupacije medicinskih i tehničkih nauka.

Današnjem susretu sa novinarima prethodio je radno-konsultativni sastanak na kojem su, kroz četiri uvodna referata, zaposlenici UNSA koji obnašaju rukovodeće dužnosti informirani o tome što je implementacija novog Zakona o visokom obrazovanju donijela u pogledu integracije Univerziteta, u prvih šest mjeseci ove godine tačnije od kad je UNSA prešao na trezorski način poslovanje.   

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo