16°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

09.07.2019 / 10:27 Politika - Samit SEECP-a

Erdogan : Turska podržava evroatlantske integracije balkanskih zemalja

Erdogan : Turska podržava evroatlantske integracije balkanskih zemalja
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Na Jahorini se danas održava sastanak šefova država i vlada danas je na Jahorini nastavljen Summit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), čiji je domaćin Predsjedništvo BiH.

Sastanku prisustvuje i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je izrazio zadovoljstvo boravkom u BiH povodom ove regionalne inicijative. Zahvalio je članovima Predsjedništva BiH na gostoprimstvu i predsjedavanjem SEECP-om.

Na početku plenarne sesije Erdogan je kazao kako SEECP nije važan samo za mir, stabilnost i prosperitet regionalnih zemalja, nego i cijele Evrope.

"Turska pruža podršku evroatlantskim integracijama država Balkana", poručio je Erdogan, prenose Vijesti.ba.

On je upozorio na populističke krugove u Evropi koji zagovaraju blokiranje procesa proširenja, te kazao kako je vidljivo da se diskriminacija širi kontinentnom.

Ocijenio je da takve pojave predstavljaju opasnost za mir na kontinentu.

On je pozvao EU da podrži integracije balkanskih država.

Članicama SEECP-a zahvalio je na činjenici da su podržale predsjedavanje Turske ovom regionalnom inicijativom tokom 2020. i 2021. godine.

"Turska će na najbolji način realizovati taj mandat, radeći na jačanju regionalne zaštite i regionalne sveobuhvatnosti. Stavićemo fokus na pitanje migracija, te proširenje komunikacijiskih i transportnih mogućnosti u okviu regije i slično", rekao je turski predsjednik.

Posebno se osvrnuo na pitanje nelegalnim migracija, napomenuvši da je Turska postala utočište za više od četiri miliona izbjeglica mahom iz Sirije, dok se, kako je kazao, EU ne može dogovoriti o prihvatanju nekoliko desetina migranata.

Podsjetivši na mjere koje je Turska preduzela kako bi spriječila neregularne migracije prema EU, on je naveo da je ova država ostvarila neprocjenjivi doprinos sigurnosti cijelog kontinenta.

"Nažalost, nismo dobili adekvatnu pomoć od naših evropskih prijatelja", konstatovao je Erdogan.

Između ostalog, osvrnuo se i na izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, naglasivši da je Turska i sa BiH i sa Srbijom potpisala memorandume.

"Planiramo u najskorije vrijeme početi sa izgradnjom autoputa", najavio je Erdogan.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo