16°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

09.07.2019 / 15:55 Politika - Samit na Jahorini

Šefovi država i vlada usvojili Deklaraciju SEECP-a

Šefovi država i vlada učesnica Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su na Jahorini usvojili Deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili posvećenost regionalnoj saradnji i zajedničkim aktivnostima, kao prekretnici za razvoj stabilnosti i prosperiteta u regiji.

U ovom dokumentu navodi se da su učesnici duboko uvjereni kako samo potpuna integracija cijelog regiona u EU služi najboljim interesima Evrope.

Neophodno je, ističe se, održati poticaj proširenja i kontinuiranu opredjeljenost za reforme, te pojačati regionalnu saradnju i imati dobrosusjedske odnose.

Također se navodi da zajednički rad s evropskim institucijama u regionu može ubrzati pozitivne promjene na terenu.

"Učesnice samita u potpunosti su opredjeljene da zajedno rade kako bi se efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu. Sigurnost jugoistočne Evrope glavni je preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta", navodi se u usvojenoj Deklaraciji.

Učesnici posebno naglašavaju neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala, s fokusom na trgovinu ljudima, prisiln irad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju”, stoji u Deklaraciji.

Zemlje učesnice Samita u Deklaraciji posebno podcrtavaju jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a, kao i između ekonomija SEECP-a i EU, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jogoistočne Evrope.

“Učesnice su zbog toga u potpunosti svjesne hitnosti potrebe za proširenjem povezansoti unutar regiona, kao regiona i EU. To podrazumijeva poslovnu povezanot, digitalnu povezanost , razmjene u oblasti kulture, povezivanje mladih i drugo, jer će se time stvoriti mogućnost cijelog regiona da se takmiči na globalnom tržištu”, stoji u Deklaraciji.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo