16°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

09.07.2019 / 17:18 Politika - Većinom glasova

Skupština ZDK - Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2018. godinu

Skupština ZDK - Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2018. godinu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je većinom glasova izvještaj o radu Vlade ZDK-a te i izvještaj o izvršenju Budžeta za 2018. godinu, koji je na prihodovnoj strani iznosio 316.298.407 KM, a na rashodovnoj 315.856.043 KM. Time je ostvaren višak prihoda nad rashodima od 442.364 KM.

Skupština je usvojila i Program obilježavanja Dana ZDK - 29. augusta, u sklopu koje će na taj dan biti održana i svečana sjednica Skupštine tog kantona te biti uručena priznanja zaslužnim. Usvojen je i izvještaj Službe za zapošljavanje ZDK.

Skupština, međutim, nije prihvatila inicijativu nezavisnog zastupnika Omera Škalje za izmjenu Zakon o prostoronom uređenju i građenju, koja, po ocjeni Vlade ZDK, nije u skladu s važećim zakonskim odredbama.

- Cilj ove inicijative bio je da se olakša priključenje struje i drugih komunalnih usluga vlasnicima određene nekretnine, koji nemaju građevinske dozvole i koji su u postupku legalizacije objekta, odnosno dobijanja građevinske dozvole- kazao je Škaljo.

Skupština je, ipak, usvojila zaključak te obavezala resorno ministarstvo i Vladu ZDK da izrade poseban propis kojim će regulisati tu oblast, o kojem će se ponovo izjašnjavati zastupnici na nekoj od narednih sjednica.

Istovremeno, lokalnim je zajednicama sugerisano da smanje troškove postupka izdavanja građevinske dozvole, koji su, po ocjeni zastupnika u Skupštini ZDK, visoki te kao takvi podstiču bespravnu gradnju.

Podršku zastupnika nije dobio i Izvještaj Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju ZDK te  Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2018. godinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo