9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.07.2019 / 11:14 Regija - Ustavni sud odlučio

Srbi u Vukovaru će imati veća prava na upotrebu ćirilice

Srbi u Vukovaru će imati veća prava na upotrebu ćirilice
Foto: Koreni.rs - Vijesti.ba

Srbi u Vukovaru ostvarivaće bitno veća prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz, kako tvrdi Ustavni sud Hrvatske, "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća".

Ustavni sud Hrvatske je na sjednici od 2. jula prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u avgustu 2015. godine.

Ustavni sud je ukinuo članak 5. Statutarne odluke i to u dijelu koji se odnosi na prava odbornika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine o korištenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pismenoj formi. Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtjev se moraju osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu svi materijali za sjednicu Gradskog vijeća, te svi zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja.

Ustavni sud ukinuo je članak 6 statutarne odluke u dijelu koja se odnosi na prava građana srpske nacionalnosti na način da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu cijelog ili dijela propisa akta ili dokumenata ili štampanja obrasca, ako je taj propis, akt ili dokument donesen ili obrazac izrađen od strane vukovarskog Gradskog vijeća.

Nije prihvaćen zahtjev kojim je propisano da se kolektivna prava Srba osiguraju kad se osiguraju drugi uuslovi, rekao je predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović.

Sredstva za sprovođenje zakona osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske, stoga se prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smiju ugrožavati niti uslovljavati iznosom novca za sprovođenje.

"U odnosu na članak 7 statutarne odluke u kojoj se osigurava odgađanje primjene odluke o pravima nacionalnih manjina, Ustavni sud odlučio je, obzirom na povijesna događanja na tom području, da ne postoji razlog zbog kojih bi ovu odredbu trebalo ukinuti, a takav zahtjev nije uputio ni podnositelj u svom zahtjevu", rekao je Šeparović.

(Vijesti.ba / 24sata.hr)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo