19°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

12.07.2019 / 18:50 Kultura - Šinkovčevi dnevi poezije

Pjesnik Dejan Tešić osvojio prvo mjesto na internacionalnom konkursu u Sloveniji

Pjesnik Dejan Tešić osvojio prvo mjesto na internacionalnom konkursu u Sloveniji
Foto: Vijesti.ba
Pjesnik iz Sarajeva Dejan Tešić osvojio je prvo mjesto na internacionalnom pjesničkom konkursu Šinkovičevih dana poezije održanih u slovenačkoj opštini Idrija.

Proteklog vikedna, naime, u opštini Idrija održana je dvodnevna kulturna manifestacija "Šinkovčevi dnevi poezije", nazvana u čast slovenačkog pjesnika Črtomira Šinkovca, koji je rođen u ovoj opštini.

Manifestacija je obuhvatala književne radionice koje je vodila poznata slovenačka pjesnikinja Maja Vidmar, te turistički obilazak Idrije i književni konkurs.

Prvo mjesto na književnom konkursu u kategoriji "Slovenci po svetu" osvojio je upravo pjesnik iz Sarajeva Dejan Tešić.

"Svaki se pjesnik osjeća počastvovan kada osvoji književnu nagradu, smatrajući to potvrdom svoga djela i shvatanjem da ono što radi ne radi uzalud, već da to ima neku vrijednost i trajnost. Mladi pjesnik poput mene, koji je tek na početku svog književnog puta – ne onog pjesničkog, naravno, nego upravo književnog, profesionalnog, dakle objavljivanog i nagrađivanog – se osjeća naročito počastvovano. Tim više se ima pravo tako osjećati, znajući da je nagradu dobio isključivo zahvaljujući prepoznavanju njegovih kvaliteta od strane stručnog žirija na manifestacijama na kojima se književnost, a naročito poezija, još uvijek živi i cijeni, za razliku od sve većeg broja nekada čuvenih manifestacija i nagrada koje gube svaki legitimitet očitim namještanjem pobjednika, na kojima poezija, umjetnost i kultura uopšte bivaju zasjenjeni egoizmom, prostaklukom, odsustvom svakog poetskog kvaliteta i mizernim materijalizmom", kaže Tešić na početku razgovora za Vijesti.ba.

Njegova pjesma osvojila je prvo mjesto na slovenačkoj manifestaciji, a pri tome nije napisana na slovenačkom jeziku, čak ni prevedena.

"Osvojiti prvo mjesto na književnoj manifestaciji u državi koja, premda nam je u svakom, pa tako i u kulturološkom smislu bratska država, koja je bila dio velike zajednice naših južnoslavenskih naroda, ne pripada strogo našem govornom području i to pjesmom na mom vlastitom jeziku trojnog imena, a ne na slovenačkom – izvanredan je uspjeh koji potvrđuje moje vjerovanje da poezija, kao i muzika sama, najbliža sestra njena u porodici umjetnosti, ne poznaje umjetne i neprirodne ljudske granice, i da govori na jednom višem nivou svojim vlastitim jezikom za koji, nažalost, ljudski rod ima sve manje sluha", pojašnjava nam ovaj mladi pjesnik.

Na pitanje otkuda jedan Sarajlija u konkurenciji za nagradu koja nosi slovenački predznak, odgovara da za dobijanje nagrade nije zaslužan samo on.

"Nemoguće mi je govoriti o tome, a ne spomenuti Slovensko kulturno društvo 'Ivan Cankar' iz Sarajeva, čiji sam član, te direktoricu društva Vericu Džindo, na čiji sam nagovor zapravo i konkurisao na ovom književnom natječaju, i zahvaljujući kojoj sam, također, bio u prilici lično preuzeti nagradu i pročitati svoju pjesmu pred više od stotinu ljudi u publici", dodaje naš sagovornik.

Nagrada će mu, kako priznaje, dati dodatni vjetar u leđa da stvara nešto što će trajati i doći do onih kojima je potrebno i koji će to razumjeti upravo onako kako i treba razumiju.

"Poručiti da istinska poezija živi i da će živjeti uvijek, pa makar i daleko od festivala u BiH i regionu, poručiti mladim pjesnicima da vjeruju u sebe ali da se ne zanose, nego da rade na sebi, da napreduju svakog dana, jer koliko god da zvučalo dobro – nikad nije dovoljno dobro, i zahvaliti se svima koji su mi pokazali da u ovoj borbi nisam sam, i da će tu borbu ponekad, poneko prepoznati i nagraditi je uspjehom", zaključuje Tešić.

U nastavku pročitajte pjesmu Dejana Tešića koja je osvojila prvo mjesto na internacionalnom pjesničkom konkursu u Sloveniji:

Infekcija svjetla

 

u noći

vlastitoj

crnilom pokušavam ugasiti crnilo

koje gori u šolji u mojim rukama

poput ograničene rupe

gorućih grimiznih granica

 

Ima svoj početak.

Ima svoj kraj.

Ima svoj krug.

 

poput mene snova sazviježđa i vječnosti

 

noć je utjeha i majka

poražavajućem svjetlu

koje mi je potrebno da trajem

 

daj mi iz crnila svog kruga

i spali plamenom svoje nutrine sve čemu su potrebne laži

 

i onda bismo mogli neosjetno proći kroz kapije svjetla

izvan bunila pojma i postojanja

u nesvjesnu potrebu za utjehom nakon

onoga što kroz dvije i sve boje bijaše nam dočarano

i mi u vatri bez smisla vjerovasmo da je vrijednost toga određena

i nazivasmo to život

i pokušavasmo u boli da budemo sretni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo