23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

14.07.2019 / 14:43 Politika - Parlament Federacije BiH

Sutra o rebansu budžeta FBiH zbog boraca

Sutra o rebansu budžeta FBiH zbog boraca
Foto: Vijesti.ba
Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sutra će zasjedati kako bi razmotrio rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Izmjene ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta u Federaciji predložila je Federalna vlada kako bi se osigurala sredstva za primjenu novog zakona o demobilisanim borcima, kojeg bi trebala razmatrati oba doma Parlamenta FBiH.

Najavio je to Feni član Odbora i poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u ovom domu Miralem Galijašević pojašnjavajući da je na ovaj način osigurano 25 miliona KM za isplatu naknada demobilisanim borcima.

- Ovim se konačno želi riješiti problem demoblisanih boraca na duže vrijeme. Dakle usaglašeno je i partipiciranje kantona, tako da i kantonalne vlade moraju prilagoditi svoje budžete. S obzirom na to da dolazim iz Zeničko-dobojskog kantona imam informacije da ovaj kanton treba prema ovom Prijedlogu zakona obezbijediti dodatnih šest miliona KM i da će se naći načina da se obezbijede ta sredstva. Već sada su trendovi rasta priliva od PDV-a osam posto u odnosu na prošlu godinu. To stvara realne pretpostavke da se šest miliona KM može obezbijediti – rekao je Galijašević.  

Među brojnim pravima za demobilisane borce zakon propisuje, kako kaže članica Odbora i predsjednica Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB-a) BiH Azra Hadžić-Bećirspahić, redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

- Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama – istakla je Hadžić-Bećirspahić.

Navela je da je tekst zakona usaglašen sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, te očekuje da će nakon zasjedanja Odbora, Predstavnički dom u utorak, 16. jula, usvojiti zakon na vanrednoj sjednici.

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda, koji će zbog toga zasjedati u četvrtak, 18. jula.

- Smatram da će ovaj zakon proći i u Predstavničkom i Domu naroda budući da znamo da se radi o sredstvima za najugroženije kategorije – branitelje koji imaju više od 57 godina starosti  - izjavio je Feni delegat Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Uoči sjednice Doma naroda, zakazane u 13 sati, Klub Hrvata održat će zasjedanje u 11 sati.

- Duboko vjerujem da će predloženi zakon o demobilisanim borcima podržati i Klub Hrvata – dodao je Tadić.  

Osim novog zakona o demobilisanim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa budžeta je i potreba planiranja namjene sredstava "klirinškog duga", odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 miliona KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo