28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

15.07.2019 / 20:00 Intervjui - Predsjednik SDS-a za Vijesti.ba

Šarović o novom SDS-u, "otvorenim" vratima Dodiku, križaljci za formiranje vlasti

Šarović o novom SDS-u, "otvorenim" vratima Dodiku, križaljci za formiranje vlasti
Mirko Šarović / Vijesti.ba
Trenutak za dolazak na čelo SDS-a možda nije sjajan, ali izvjesno je nije slučajan, kaže za Vijesti.ba novi predsjednik najveće opozicione stranke u RS Mirko Šarović.

U razgovoru za Vijesti.ba on govori o prioritetima i kursu stranke na čijem je čelu u narednom periodu, ali i otkriva da li je komunicirao sa Miloradom Dodikom otkako je 30. juna izabran za predsjednika SDS-a.

Šarović, koji je i aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i novoizabrani poslanik u državnom Parlamentu, analizira i blokadu u formiranju vlasti, te ističe da je realno da novog saziva Savjeta ministara neće biti najmanje do jeseni.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Analitičari procjenjuju da na čelo SDS-a došli u najtežem mogućem trenutku za najveću opozicionu stranku u RS, imajući u vidu brojne turbulencije koje su se dešavale u SDS-u u proteklom periodu. Kako doživljavate veliko breme odgovornosti , budući da se od Vas očekuje da reformišete i ozdravite SDS?

ŠAROVIĆ: Izborni proces u Srpskoj demoktarskoj stranci jeste trajao prilično dugo i bio je složen i opterećen određenim političkim preslojavanjima koja su se paralelno dešavala u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini odmah nakon opštih izbora. Trenutak za moj dolazak na čelo stranke možda nije sjajan, ali izvjesno je nije slučajan. Moje osnovno opredjeljenje je da se ne osvrćem unazad već da samo gledam unaprijed. Nisam nikom ništa dužan, predsjednik stranke sam od 30. juna ove godine, breme nikakvo ne nosim i imam jasnu viziju u kom pravcu će ići Srpska demokratska stranka.

- U stranačkoj predsjedničkoj utcri pobijedili ste Milana Miličevića za 24 glasa. Malu razliku u glasovima pojedini vide kao indikator i daljih unutarstranačkih podjela u SDS-u. Postoji li mehanizam da spriječite različite frakcije u stranci i da obezbijedite jedinstvo? Imate li konkretan plan kako to uraditi?

ŠAROVIĆ: Izbore u Srpskoj demokratskoj stranci kao temu, kao što sam na određen način već rekao, mi zatvaramo i okrećemo se novim planovima i prioritetima. Više radi ovih pojedinih koje pominjete, još jednom da istaknem da kad dva legitimna kandidata ulaze u utrku za prvog čovjeka stranke, neka razlika će se uvijek pojaviti na jednoj ili drugoj strani. Da je rezultat prevagnuo na stranu mog protukandidata, a mogao je, pojavili bi se slični komentari.

Nažalost, naš ambijent je takav da ne postoji ta količina ili omjer glasova koji bi garantovao izostanak spekulacija ove ili one vrste. Vjerujem da primjećujete da je malo ko konstatovao nakon unutarstranačkih izbora u SDS-u da je predsjednik stranke izabran demokratski i da su delegati imali mogućnost da biraju između dva kandidata i njihovih programa, što je po meni prva i najvažnija vijest, ali i temelj za stranačko jedinstvo.

- Pažnja javnosti svakako je usmjerena na odnos novog predsjednika SDS-a spram saradnje sa SNSD-om. Proces formiranja koalicija na nivou RS je okončan, ali je otvoreno pitanje formiranja vlasti na nivou BiH. Vaš bivši savjetnik, profesor Drago Vuković kazao je u razgovoru za Vijesti.ba da niste čovjek koji će a priori reći da neće da razgovara o koaliciji sa SNSD-om. Kakva su Vaša promišljanja o toj temi?

ŠAROVIĆ: Nažalost, politička scena u Republici Srpskoj je u potpunosti polarizovana i svedena je na one koji su za i one koji su protiv postojeće vlasti. Prostor za bilo koga ili bilo kakvo djelovanje između ne postoji i to svrstavanje smanjuje objektivno stranački manevarski prostor.

Ipak imajući u vidu širi interes, mi u  SDS-u prihvatili smo međustranački dijalog i dogovaranje oko zajedničkih interesa i vrijednosti, a one postoje, uključujući i sa strankom SNSD-e. Tu neće naići na zatvorena vrata i taj nivo odnosa u ovom trenutku je realan.

U širem političkom smislu je za očekivati proaktivnu ulogu SDS-a posebno na jesen kada se očekuje rasplet križaljke koja se zove formiranje izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

- Otkako ste izabrani za predsjednika SDS-a, da li ste imali kontakt i eventualno razgovarali sa predsjednikom SNSD-a i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom?

ŠAROVIĆ: Nismo imali komunikaciju ovih nekoliko zadnjih dana. Inače naša povremena komunikacija je korektna i tiče se prije svega naših uloga i dužnosti koje trenutno obavljamo.

- Kako vidite rješenje za krizu vlasti na nivou BiH? Svjedoci smo blokada rada novog saziva Parlamenta BiH, ali i otežanog rada starog saziva Savjeta ministara BiH, zbog nedolaska HDZ-ovih ministara na sjednice. Odluka o privremenom finansiranju je na čekanju.

ŠAROVIĆ: Realno je da novog saziva Savjeta ministara neće biti najmanje do jeseni. Odgovornost i obaveza ključnih političkih aktera u zemlji je da sve dok se ne uspostavi nova vlast omoguće najnužnije funkcionisanje složenog državnog aparata, vojske, policijskih struktura, otplate kredita međunarodnim kreditorima.. U takve obaveze spada i privremeno budžetsko finansiranje institucija.

Iz mog ugla gledanja pregovori oko formiranja novog Savjeta ministara doživjeli su bar za sada neuspjeh, ali odgovor ili odgovori nekih od učesnika na ovaj neuspjeh je pogrešan. Ne vjerujem da bilo ko i pomišlja da dovede u pitanje privremeno budžetsko finansiranje institucija. Ako se možda želi ovo pitanje promovisati kao legitimno, onda treba znati i da legitimnost postupanja hiljada onih čija egzistencija zavisi od ove odluke neće imati bilo kakvih granica.

Ipak moram istaći da u Savjetu ministara kod svih kolega do sada nije bilo disonantnih tonova kada je u pitanju produženje odluke o privremenom finansiranju.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo