3°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

16.07.2019 / 14:17 Ekonomija - Mirko Šarović

Osigurana sredstava za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen

Osigurana sredstava za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dao je danas saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen u poslovnoj zoni "Incel" u Banjoj Luci.

Riječ je o sredstvima iz projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom" koji realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH, a finansira se putem Švedske međunarodne agencije za saradnju (SIDA) iz više komponenti.

Obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa GEF-om (Globalni ekološki fond), dao je saglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 američkih dolara preusmjere za hitno saniranje hemikalije piralen u "Incelu".

Također, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sredstva će biti usmjerena za prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja te na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Davanju ove saglasnosti prethodile su konsultacije ministra Šarovića s predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

Naime, u krugu nekadašnje fabrike "Incel" nedavno su otkrivene velike količine hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo