17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

17.07.2019 / 15:19 Obrazovanje - Banja Luka

Vlada RS-a najavila mjere poboljšanja stanja u visokom obrazovanju

Vlada RS-a najavila mjere poboljšanja stanja u visokom obrazovanju
Vlada RS / Vijesti.ba
Stanje u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj (RS) nije zadovoljavajuće i entitetska vlada želi da ga promijeni, najavljujući nekoliko mjera za kvalitetnije i bolje stanje u toj oblasti.

Premijer Radovan Višković je uvjeren da je neophodno pristupiti operativnim aktivnostima za značajno unapređenje stanja u toj oblasti, što, smatra, nije jednostavan, već dugoročan posao.

-Želimo da naše obrazovanje bude na evropskom nivou – rekao je Višković i dodao da je svjestan da će biti i otpora i suočavanja s raznim izazovima i lobijima, ali su, tvrdi, u Vladi odlučni da se transformiše obrazovni sistem u RS, kako bi od toga svi imali koristi.

Cilj je, navodi, potpuna reforma obrazovnog sistema, koji će biti koristan privredi, povećat će BDP, veću zaposlenost, te fleksibilnost privrednih kapaciteta.

-Moramo se baviti naučnoistraživačkim radom koji je trenutno skoro neprimjetan na našim univerzitetima – dodao je Višković.

Nakon prve tematske sjednice Vlade RS-a, na kojoj je usvojena Informacija o stanju u visokom obrazovanju u RS, rečeno je da se predlažu mjere za oblast visokog obrazovanja, koje će se odvijati u tri faze, analize, konsolidacije i transformacije i prilagođavanja.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević je rekao da sadašnje stanje karaketeriše tromost, nefleksibilnost, neprilagođenost globalnim trendovima, nizak stepen naučne produktivnosti, neprilagođenost potrebama tržišta rada u RS-u te zastarjeli studijski programi.

Vjeruje da bi do konačne konsolidacije moglo doći 2035., kada bi nivo visokog obrazovanja mogao da se prilagodi glabalnim tendovima.

Potrebno je, kaže, ostvariti širi društveni konsenzus s ciljem transformacije visokog obrazovanja intervencijom Vlade kao predlagača novih zakonskih rješenja i operativnih aktivnosti koje će visoko obrazovanje učiniti prilagodljivim, otvorenim i proaktivnim.

U Vladi, između ostalog, smatraju i da je nepovoljna struktura upisanih studenata kada je riječ o prosječnom srednjoškolskom prosjeku, zbog čega talentovani često odlaze iz zemlje, kao i da je finansijski neodrživ sistem funkcionisanja javnih univerziteta i da su neadekvatni kontrolni mehanizmi za osiguranje kvaliteta rada privatnih visokoškolskih ustanova.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo