14°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

20.07.2019 / 18:09 Regija - Nakon ostavke Haradinaja

Na Kosovu vjerovatniji izbori nego novi premijer

Na Kosovu vjerovatniji izbori nego novi premijer

Nakon ostavke Ramuša Haradinaja sa mjesta premijera zbog poziva Specijalnog suda Kosova na razgovor u Hag, njegova vlada je u ostavci.

Iako je Haradinaj u petak rekao da narod na prijvremenim izborima treba da odluči o budućem rukovodstvu, te najavio angažovanje u partiji nakon povratka iz Haga, Ustav Kosova predsjedniku države u slučaju ostavke premijera nalaže da “u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini, imenuje novog kandidata za formiranje Vlade".


Međutim, budući da su se Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, opozicioni Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje sada već izjasnili da u ovoj situaciji podržavaju prijevremene izbore, male su šanse oko pronalaska budućeg potencijalnog mandatara vlade koji bi dobio podršku Skupštine.

Vladajuću koaliciju do sad su, pored Haradinajeve, činile i Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija, Alijansa novo Kosovo Behdžeta Pacolija i manjinske zajednice. Haradinajeva vlada je 2017. izabrana sa 62 glasa, jednim više od potrebnog 61.


Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da u konkretnom slučaju Ustav predviđa mogućnost da se odmah održe izbori, a druga opcija je da se imenuje novi mandatar za premijera iz postojeće vladajuće koalicije.

“Najbolja mogućnost jeste da Skupština raspusti sebe i da se ide u izbore, jer objektivno gledano Skupština, inače legitimni organ vlade i ostalih institucija, je izgubila ulogu i ustavnu funkciju zbog gubitka političkog legitimiteta. Druga opcija je delovanje kao nakon održanih izbora. Pokreću se procedure sa prvim kandidatom za premijera, ukoliko ne prođe u Skupštini, nakon 15 dana ide drugi kandidat. Ukoliko ni to ne uspije, idu izbori”, dodao je.


I kosovski analitičar Artan Muhadžiri izjavio je za RSE da su izbori neizbježni iako politika nije spremna za to. Naglašava kako Kosovo već godinama nema funkcionalne institucije i nije uspjelo da donese velike odluke u procesima kao što je dijalog sa Srbijom. Dodaje da će veliku ulogu odigrati medjunarodna zajednica kada je u pitanju buduća vladajuća koalicija, a kako se ne bi stvorila vlada koja se “konfrotira sa agendom medjunarodne zajednice” kada je region u pitanju.

Predsjednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je predsjednika Kosova, Hašima Tačija da što prije odredi datum za održavanje prijevremenih izbora.

Tači je kazao da će djelovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima “o čemu će građani biti obavješteni na vrijeme“.

I Veselji je poručio da će “sve buduće odluke biće jedino u korist interesa Kosova i naših građana, i u skladu sa našim zakonima”.
(Vijesti.ba / RSE)

 

Izdvajamo