3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

21.07.2019 / 20:00 BiH - Tanja Topić za Vijesti.ba

Kako natjerati nekog da bude civilizovan i prizna genocid

Kako natjerati nekog da bude civilizovan i prizna genocid
Foto: Vijesti.ba

Apeliranje na temeljne vrijednosti Evropske unije je slabašno da bi promijenilo postojeći politički kurs u Srbiji, smatra politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Topić se osvrnula na svakodnevno negiranje srebreničkog genocida u Srbiji, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i odbijanje srbijanskih vlasti da ih izruče BiH ili otpreme na odsluživanje kazni u neki od tamošnjih zatvora.

Istovremeno, dok vlasti naših istočnih susjeda odbijaju priznati nešto što su svojim presudama utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, brojni zapadni zvaničnici nebrojeno su puta ponovili da negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca nema mjesta u demokratskim društvima.

I u samom Mišljenju Evropske komisije eksplicitno je navedeno da su negiranje genocida i revizionizam u suprotnosti s osnovnim evropskim vrijednostima.

- Rekla bih da između Mišljenja Evropske komisije i stava da je negiranje genocida u direktnoj suprotnosti s temeljnim vrijednostima EU i ponašanja prema onima koji negiraju genocid postoji veliki raskorak - kaže Topić u razgovoru za Vijesti.ba.

Smatra da se tom prilikom mnogim zemljama zapadnog Balkana gleda kroz prste zbog famozne računice i stabilokratije, te stoga to mišljenje o temeljnim evropskim vrijednostima ostaje više deklarativno i odzvanja poput praznih riječi koje se ignorišu.

- Kako natjerati nekog da bude civilizovan i prizna genocid? Teško!!!! Mislim da bi čak kažnjavanje u smislu isključivanja iz nekih procesa, zapravo, bilo kontraproduktivno - ističe Topić.

Zapravo, nastavlja naša sagovornica, otvara se jedno vrlo jednostavno pitanje - žele li te zemlje postati dijelom evropske porodice i članicom Evropske unije?

- Ako bi im to bilo uskraćeno, mislim da ni tada ne bi priznale genocid, proradio bi onaj politički inat, koji bi u praktičnom smislu značio sljedeće - "neće nama neko držati lekcije o tome da je dio struktura iz našeg naroda počinio genocid, niko nije pozvan da nama drži lekcije, kad mi znamo sve najbolje" - potcrtava Topić.

I direktno bi te zemlje, dodaje, bile bačene u skute onih zemalja koje i same zastupaju teze o "nepostojećem" genocidu.

- Još kad nove, buduće generacije odgajate na stajalištu negiranja, uz postojeće političke moćnike, teško je dati odgovor na pitanje ko bi i na koji način mogao načiniti tu vrstu političkog, civilizacijskog i moralnog zaokreta - konstatuje Topić.

Navodi da joj se otuda dosezanje tog nivoa zrelosti da se društvo samo i uz pomoć odgovornih političara, elita suoči sa sopstvenim zlom, čini dalekom perspektivom.

- Apeliranje na temeljne vrijednosti Evropske unije je slabašno da bi promijenilo postojeći politički kurs u Srbiji - zaključuje Topić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo