16°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

21.07.2019 / 20:07 Svijet - Ministar unutrašnjih poslova Turske

Soylu: Ako Turska otvori vrata migrantima, nijedna vlada u Europi neće izdržati

Soylu: Ako Turska otvori vrata migrantima, nijedna vlada u Europi neće izdržati
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Europa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija.

"Kada bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Europi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci", rekao je Soylu.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilelaglnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

"Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritikovati Tursku iz svojih fotelja u Europskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina”, rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Europu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Zvanična Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obaveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanje uslova za više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj. EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo