7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

22.07.2019 / 20:00 Regija - Azem Vlasi za Vijesti.ba

Ostavka Haradinaja nije dobra, ali je bila nužna

Ostavka Haradinaja nije dobra, ali je bila nužna
Azem Vlasi / Vijesti.ba
Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi kazao je za Vijesti.ba da je ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja bila nužna.

Na pitanje koliko će to utjecati na političku situaciju na Kosovu, ali i regionu, Vlasi odgovara da će na Kosovu utjecati utoliko što će se sada cijela politička i stranačka aktivnost i pažnja okrenuti vanrednim izborima do kojih bi logično trebalo doći.

"A postoji i mogućnost da dođe do neke rekonstrukcije Vlade sa izborom novog premijera do redovnih izbora što bi opet odvratilo pažnju političke javnosti jer ni to nije lak posao. Zahtjevalo bi to novo prestrojavanje u vladajućoj koaliciji", kaže on.

Vlasi smatra kako Haradinajeva odluka da da ostavku nije dobra odluka ali je nužna.

"Pozvan je da daje iskaz pred tužiteljstvom kao osumnjičeni a ne kao svjedok. On je sam dobro objasnio da nije u redu da u takvom svojstvu daje iskaz kao Premijer već kao građanin. To ne znači niti da će biti optužen a time niti da će mu biti suđeno", kaže naš sagovornik.

On dodaje kako ostaje da se vidi šta će dalje biti, ali to nije njegov politički kraj.

"On je već prošao procedure Haškog tribunala i odatle izašao slobodan. Malo ko vjeruje da protiv njega ima nekih novih dokaza koji u toj proceduri nisu bili poznati. Zato ova epizoda može njemu donijeti nove političke poene", mišljenja je Vllasi.

Kada je u pitanju budućnost Kosova i pregovora sa Srbijom, Vlasi kaže kako ostavka Haradinaja neće utjecati.

"Budućnost Kosova ne ovisi od ovakvih situacija niti od osobne sudbine bilo kojega pojedinca", kaže Vlasi i dodaje;

"Neće ovo utjecati ni na tok i ishod razgovora sa Srbijom. Inače od tih razgovora nema ništa do kraja ove godine. A dotle mnogo će se toga desiti i promijeniti. Ne samo na Kosovu već i u Srbiji", zaključio je Azem Vllasi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo