30°C
Mostar 34°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

27.07.2019 / 20:00 Intervjui - Vlaho Orepić za Vijesti.ba

U "Aluminij" ni muha nije mogla uletjeti bez dozvole HDZ-a

U "Aluminij" ni muha nije mogla uletjeti bez dozvole HDZ-a
Vlaho Orepić / Vijesti.ba
Sve informacije o stanju i potrebama Hrvata u BiH svedene su na informacije koje dolaze iz HDZ-a BiH i s vremenom su se, što namjerno a što slučajno, poistovjetile s interesom i politikom HDZ-a BiH.

Rekao je ovo u intervjuu za Vijesti.ba Vlaho Orepić, zastupnik u Saboru, predsjednik novoosnovane stranke Nova politika, te nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Razgovarao: Delvin Kovač

Brojna su otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske, a među njima u posljednje vrijeme svakako se ističu gradnja Pelješkog mosta i odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Koja bi konkretno rješenja zadovoljila i jednu i drugu stranu?

OREPIĆ: Nemojte mi zamjeriti, ali vrlo malo znam o detaljima kad je riječ o spominjanom radioaktivnom otpadu na Trgovskoj gori i bio bih neozbiljan da ga komentiram.

No, u svakom slučaju takvi projekti ne smiju ući u fazu realizacije a da nije otklonjena svaka mogućnost štetnih posljedica u odnosu na ljude i okoliš. To su vam teme koje se uvijek mogu politički zloupotrebljavati. A svima nam nedostaje političke korektnosti.

U Sarajevu ste se sastali s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, čiji su legitimitet osporili brojni hrvatski političari i dužnosnici, počev od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, pa sve do premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Kakvom biste Vi ocijenili politiku koju provodi Komšić?

OREPIĆ: Prvenstveno se radi o politici HDZ-a BiH koji ne prihvaća činjenicu da je izgubio izbore i da ne predstavlja hrvatski narod u BiH. Tu je posebno do izražaja došla taština Dragana Čovića koji se ponaša kao razmaženo dijete kojemu je uzeta igračka. Tih činjenica je svjestan HDZ u Republici Hrvatskoj, koji predvodi vladajuću većinu koja je toliko tanka da ovisi trenutno i od dvije "Čovićeve" ruke u Saboru, ali i o budućoj izbornoj "asistenciji HDZ-a BiH" sa glasovima koji proizlaze iz lažnih prebivališta u Hrvatskoj.

HDZ nema potporu birača u Hrvatskoj za volumen vlasti koji obnaša, zato je prinuđen "muljati" i do te mjere da ovisi i o jednom notornom Čoviću. Iz te perspektive gledajte na taj neograničeni - dodvornički pragmatizam gospodina Plenkovića i predsjednice Hrvatske.

Kad je riječ o gospodinu Komšiću, svjestan sam situacije u kojoj se nalazi. Nemam namjeru braniti, niti kuditi njegovu politiku, niti način kako je izabran. To je posao birača. Ali vidljivo je da su se sastali svi mogući realni, životni problemi koji proizlaze iz ne tako davnih ratnih zbivanja, kompliciranog državnog ustrojstva, pa i iz izborne procedure sa jedne strane, sa politikama ratnog plijena s druge strane. On sigurno nije eksponent politike ratnog plijena.

Nedavno ste upravo Čovića prozvali odgovornim za ne baš tako dobre bilateralne odnose BiH i Hrvatske. Rekli ste tada da Čovićeva politika zastupa samo petinu političkog bića Hrvata u BiH, te da stoga nema ni legalitet ni legitimitet. Možete li nam to malo podrobnije obrazložiti?

OREPIĆ: Prvi i osnovni argument je gubitak izbora. To je gubitak legaliteta. Čović je bio sudionik izbornog procesa u kojem je izgubio. Sjetimo se da je po istim izbornim pravilima ostvario mandat kakav je sad ostvario Komšić.

Kad uzmete u obzir njegov broj ostvarenih glasova cca 120.000 (i to s cca 30.000 srpskih), vidjet će te da je to u okvirima do jedne petine procijenjenog broja Hrvata u BiH (cca 540.000) prema popisu iz 2013. godine. Ali to je i ispod 50 posto glasova u Hercegovini, gdje je otprilike 250.000 Hrvata.

Brojevi ne griješe, iako sam bio široke ruke u konstatacijama prema Čoviću. On jednostavno nema legalitet, niti legitimitet predstavljati nikoga osim HDZ BiH. A ako uzmemo u obzir njegov politički i ini egzibicionizam sa Dodikom, koji sprječava NATO perspektivu BiH, on je odavno izvan okvira prihvatljivog kad je riječ o političkim interesima Hrvatske. Mislim da sam više nego jasan.

U proteklom periodu mnogo se spominje briga Hrvatske za Hrvatima u BiH. Kakvom Vi ocjenjujete tu brigu Vaše zemlje za bh. Hrvatima i u kojoj su mjeri ugroženi njihovi interesi i prava?

OREPIĆ: Briga o Hrvatima izvan Hrvatske je utemeljena na samom Ustavu Hrvatske. Sve informacije o stanju i potrebama Hrvata u BiH svedene su na informacije koje dolaze iz HDZ-a BiH i s vremenom su se, što namjerno a što slučajno, poistovjetile s interesom i politikom HDZ-a BiH koja nije prepoznala stvarne potrebe Hrvata na cijelom području BiH. Blago rečeno, HDZ se već godinama bavi samim sobom i svojom pogrešnom politikom prema BiH. To je vidljivo na svakom koraku.

Trebamo novu politiku prema BiH koja će poštivati i podrazumijevati činjenicu da je BiH domovina Hrvata koji u njoj žive u suživotu sa konstitutivnim i ostalim narodima.

Ni više od osam mjeseci otkako je konstituiran novi saziv Predsjedništva BiH nismo imali posjete na razinama (kolektivnih) šefova država. Vidite li mogućnost da se tu nešto uskoro promijeni, i da zvanični Zagreb i zvanično Sarajevo konačno stvari pokrenu s "mrtve tačke"?

OREPIĆ: Bojim se da ove zvanične politike, s jedne i druge strane, nemaju taj interes. Trgovina se odvija. To je njima dovoljno.

Kako gledate na gašenje proizvodnje u mostarskom "Aluminiju", čiji je jedan od suvlasnika, s udjelom od 12 posto, i Vlada Hrvatske, koja, međutim, nije našla za shodno da se uključi u rješavanje te problematike?

OREPIĆ: U "Aluminij" ni muha nije mogla uletjeti bez dozvole HDZ-a BiH koji je dio jedinstvene političke strukture i politike sa HDZ-om Hrvatske. Nerealno je očekivati rješenje od onoga tko ga je i prouzročio.

Najavili ste i skori početak djelovanja stranke Nova politika u BiH, na čijem ste čelu. Dokle se s tim došlo i koji su prvi konkretni koraci koje namjeravate poduzeti na tlu BiH?

OREPIĆ: Prvi koraci su već vidljivi. Dva puta u kratkom vremenu smo bili u Sarajevu i na taj način jasno dali do znanja da se interesi Hrvata u BiH trebaju zastupati iz glavnog grada BiH. Kao što vidite, bilo je i burnih reakcija, posebno od onih koji misle da imaju ekskluzivno pravo na hrvatsku politiku i život Hrvata u BiH.

Evo, mi iz stranke Nova politika, smo se usudili stati spram HDZ-a. Zatražit ćemo povjerenje građana, kad za to dođe vrijeme, kako bismo mijenjali, oživotvorili politiku koja će jednim sasvim drugačijim pristupom nastojati sačuvati životne prostore Hrvata na području cijele BiH u suživotu sa svima koji taj životni prostor dijele.

Osnovali smo koordinacijsko tijelo Nove politike za BiH na čelu sa emeritus prof. dr. Marinkom Pejićem, koje je počelo sa radom. O svim drugim organizacijskim i političkim iskoracima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo