28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

01.08.2019 / 20:00 Komentari - Piše: Haris Ljevo

Državnički stav Džaferovića prema Hrvatskoj koji treba slijediti

Državnički stav Džaferovića prema Hrvatskoj koji treba slijediti
Foto: Vijesti.ba

Od momenta kada je izabran za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je slovio za političara birokratu. Javnost ga nije doživljavala kao čovjeka koji zna zagalamiti i pokazati državnički stav.

Međutim, Džaferović je u ključnom trenutku napada na državu BiH od strane susjedne Hrvatske i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pokazao da zna raditi svoj posao kada je to najpotrebnije.

Tokom sastanka u Predsjedništvu BiH na koji je predsjedavajući Željko Komšić pozvao ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića, najžešće kritike sa hrvatske strane upućene su upravo na račun Šefika Džaferovića.

Razlog leži u činjenici da je Džaferović najglasnije i najjasnije od svih bh. političara odgovorio na neprijateljski stav Hrvatske i stvar nazvao pravim imenom. To je očito zaboljelo hrvatske predstavnike.

"Posljednje izjave koje je predsjednica Republike Hrvatske iznijela, prilikom posjete Izraelu, u kojima iznose optužbe da je BiH “pod kontrolom militantnog islama”, te da “BiH upravljaju ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama”, predstavljaju gnusne optužbe koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima. Svima u Evropi i svijetu je jasno da se radi o lažima koje fabricira agresivna i ksenofobna politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma.

Izjave predsjednice RH predstavljaju isti onaj propagandni vokabular kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i rukovodioci tzv. Herceg-Bosne kada su pokušavali pravdati monstruozne zločine koje su činili nad Bošnjacima. Umjesto da se ogradi od posjete potpredsjednika Sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, što bi učinila predsjednica svake civilizirane zemlje, Grabar-Kitarović je na ovaj način dala podršku toj politici udruženog zločinačkog poduhvata, koja je pravi izvor nestabilnosti i potkopavanja mira u regionu. Neka se predsjednica RH pozabavi rastućom radikalizacijom i milinantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji, umjesto da se bavi tuđim dvorištem i napadima s ciljem nanošenja štete ugledu BiH", kazao je Džaferović nakon neprijateljske izjave Kolinde Grabar Kitarović.

Ulaskom u Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović je zatekao iste probleme s kojima su se u proteklih 25 godina suočavali njegovi prethodnici Alija Izetbegović, Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović u vidu neriješenih problema sa susjednom Hrvatskom. Ti problemi nisu riješeni ni kada su sa hrvatske strane bili Mesić, Račan, Kosor, koji su prema BiH imali prijateljske stavove.

Uprkos tome, niko za 25 godina nije uspio riješiti skoro nijedno otvoreno pitanje između dvije zemlje niti je nekada neko uputio žestok prigovor zašto se to ne riješava.

I onda kada neko, u ovom slučaju Džaferović, uputi jaku i nedvosmislenu kritiku, nađe se na udaru zbog tog državničkog i principijelnog stava.

Šefik Džaferović nije rekao ništa osim onog što je svima u ovoj zemlji, i u Hrvatskoj, potpuno jasno, ali zbog klasičnog političkog pragmatizma neće ili ne smije da javno kaže. Džaferović je napokon probio tu barijeru koja je godinama podrazumijevala da se branimo i saginjemo pred napadima susjeda.

Napad na Šefika Džaferovića nije ništa drugo nego dokaz da je pogodio gdje treba i da to znači da se konačno treba početi raditi na riješavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom na svim mogućim adresama od Brisela do Washingtona.

Jedini poraz bi bio da se stane samo na ovim riječima i da Džaferović ne dobije podršku šireg političkog spektra u BiH.

 

Piše: Haris Ljevo

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo