8°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

06.08.2019 / 20:00 Politika - Različita tumačenja

Ide li ANP ili ne: Iz RS tvrde da od ANP-a nema ništa

Ide li ANP ili ne: Iz RS tvrde da od ANP-a nema ništa
Foto: Vijesti.ba
Sporazum o formiranju vlasti, koji su jučer u Sarajevu postigli lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, u većem bh. entitetu naišao je na brojne reakcije.

Mišljenja su podijeljena - od podrške potpisanom dokumentu, pa sve do izričitih stavova da on vodi podjeli države.

Opozicione stranke od Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića traže i konkretnije pojašnjenje onoga što nije vidljivo iz samog sporazuma - da li će BiH predati Godišnji nacionalni plan (ANP) ili ne?


Podrška SBB-a

Iz Saveza za bolju budućnost BiH za N1 su potvrdili da nisu bili sudionici pregovora SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti, ali su podržali deblokiranje reformskih procesa.

- Savez za bolju budućnost BiH nije bio sudionik ovih pregovora niti je učestvovao u kreiranju sporazuma, ali u cilju pokretanja euroatlantskih integracija podržavamo najavu formiranja vlasti i konačno deblokiranje reformskih procesa koji su prijeko potrebni BiH - rečeno je iz ove stranke.

Sporazum su pozdravili i iz Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD).


BH blok: Da li će biti poslan ANP?Da li će prije formiranja Vijeća ministara biti poslan ANP, kako je preko noći i pod čijim pritiskom ulazak u NATO postao nebitan, a ulazak u EU prioritet, pitaju se u BH bloku.

- Dio sporazuma koji govori o integraciji u NATO, koji je mjesecima naglašavan kao ključni uslov za formiranje vlasti, sveden je na nejasnu formulaciju koja otvara vrata vojnoj neutralnosti BiH, navode i dodaju:

- Javnost treba da zna šta su konkretno dogovorili oko NATO puta, osim što ju je Izetbegović već počeo pripremati na to da će taj integracijski proces biti značajno usporen u ovom mandatu. Na kakvo usporavanje je pristao? Da li će prije formiranja Vijeća ministara biti poslan ANP? Kako je preko noći i pod čijim pritiskom ulazak u NATO postao nebitan, a ulazak u EU postao prioritet?


Nikšić: Sporazum vodi u podjelu države

Sporazum SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a o formiranju vlasti još je jedna pobjeda Milorada Dodika na putu razgradnje institucija i države BiH, ocjenjuje predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

- Imali smo priliku slušati ovih dana kako nema formiranja vlasti do Kongresa SDA, što je izgleda najviše i otrijeznilo predsjednika SDA. Zatim kako nema vlasti bez Izbornog zakona. Od SNSD-a smo slušali kako nema vlasti ukoliko će biti ANP-a. Od SDA - kako nema vlasti bez ANP-a, kako nema vlasti s ovakvim Izbornim zakonom, o kojem je govorio HDZ BiH - kazao je Nikšić na konferenciji za novinare.

Ističe kako je činjenica da niko iz sporazuma ne može zaključiti hoće li biti predat ANP ili ne.

- Iz svega onoga što se moglo pročitati, ja bih rekao da neće, ali mislim da to jasno treba da poruče oni koji su potpisnici sporazuma, kao i šta se dešava sa izbornim zakonom. Iskreno se nadam, apelujem i pozivam, prije svega DF i SBB, kao partnere SDA, da se suprotstave i distanciraju od ovog sporazuma, jer je to u konačnici potpuno u suprotnosti s onim što su oni govorili i zagovarali do sada. Pozivam i sve druge političke stranke koje zagovaraju normalnu državu BiH da se suprotstavimo. Pozivam i intelektualce, akademsku zajednicu, nevladin sektor, pa i vas medije da dignemo svoj glas jer smatram da ovakav sporazum, a pogotovo njegova implementacija, vodi u konačnici podjeli BiH - dodaje Nikšić.

Na pitanje kako komentira dva različita tumačenja principa koji se tiče NATO puta BiH, Nikšić je odgovorio da je očito kako je Izetbegović odustao od svog zahtjeva, te da je sporazum zato i potpisan.

- Da se ne lažemo, imali smo već medijsku pripremu u kojoj je Izetbegović govorio da svakako dok ne sazrije mišljenje u RS-u nema ništa od članstva BiH u NATO-u. Postoji nešto što se zove kontinuitet i nešto što su donosile institucije države BiH; Predsjedništvo BiH u legalnoj proceduri, Parlamentarna skupština je donosila odluke, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku, i sada jednim sporazumom kažemo kako to ne važi, jer kad sazrije mišljenje u RS-u vidjet ćemo šta će biti. To je moje tumačenje, kao što je tumačenje i Dodika kako će SDA pravdati svoju odluku i da je to njhova stvar - kazao je Nikšić.

Konaković: Ispravite barem jednom kičmuNa svom Facebook profilu ovim povodom oštrim tonom oglasio se i predsjedavajući Skupštine KS i lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

On je naveo da u sjeni nasilno zaustavljenog puta naše zemlje u NATO prolazi drugi bitan dio sporazuma koji je trojac potpisao.

"Ako zaista u primjeni ovog zakukuljenog dokumenta krenu u formiranje vlasti na državnom nivou bez slanja ANP-a (godišnjeg plana), i Federalne vlade realizacijom Čovićevih zahtjeva, svi normalni ljudi u našoj zemlji moraju učiniti sve da se ti procesi zaustave", smatra lider NIP-a.

Potpuno je to novi kolosijek, ističe, kojim bi naša zemlja putovala.

"Pristali smo na stavove NSRS o vojnoj neutralnosti i 'saradnji sa NATO-om', pristajemo na Čovićev koncept 'legitimnih predstavnika'. Nema više termina euroatlantske integracije, sad su to samo eurointegracije i 'saradnja sa NATO-om' koja ne isključuje ni 'saradnju sa Rusijom'”, potcrtava Konaković.


Bajrović: Prihvatanje Dodikovih uslova je odustajanje od ANP-aPredsjednik Građanskog saveza i nekadašnji ministar u Vladi FBiH Reuf Bajrović potcrtava kako Dodik jasno govori da nema ANP-a.

- Da ne okolišamo, prihvatanje Dodikovih uslova je direktno kršenje zakona i odustajanje od ANP-a. Dodik sporazum čita potpuno drugačije od SDA koja tvrdi da je pristao na ANP - dodaje Bajrović.


Komšićevo pitanje

Predsjedavajuću Predsjedništva BiH, Željko Komšić je od početka vrlo jasno i principijelno uvjetovao formiranje Vijeća ministara BiH ptedavanjem ANP-a, a to je uradio i nakon Sporazuma.

- Ako ide Godišnji nacionalni program, ide i mandata, rekao je Komšić danas za N1.

Je li se od ANP-a odustalo ili ne, još uvijek se čeka na odgovor iz SDA.


Brojne reakcije i iz RSSporazum SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH o formiranju Savjeta ministara BiH tema je oštrih političkih polemika na relaciji pozicija - opozicija u RS.

Akt, koji su juče potpisali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, sadrži 12 principa koji, kako je objašnjeno, treba da budu temelj za funkcionisanje vlasti u narednom mandatu. Dio sporazuma tiče nastavka saradnje sa NATO-om, ali nije posve jasno precizirano da li će BiH dostaviti ANP za aktivaciju MAP-a.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović ističe da je upravo ključno pitanje je da li “nastavak” NATO integracija podrazumjeva aktivaciju MAP-a i slanje prvog ANP-a, "što bi značilo pobjedu Izetbegovića" ili da nema aktivacije MAP-a i nema slanja prvog ANP-a, "što bi bila Dodikova pobjeda".

"Neka izađu zajedno i konačno u javnosti saopšte pravu istinu", poručio je Borenović u izjavi za Vijesti.ba.  

On smatra da "bez obzira što se iz ovog papira ništa konkretno ne vidi, i da se još ne zna ko će koga prevariti, jedno je sigurno ova zemlja ostaje zatočenik nove postizborne koalicije SDA, SNSD, HDZ".

Borenovićev stranački kolega, počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je ključno pitanje oko kojeg potpisnici navedenog sporazuma još uvijek nisu dali odgovor jeste to da li će BiH nastaviti približavanje NATO.

"Sam sporazum je tako napisan da me podsjeća na onu priču kad je majka savjetovala sina da ne ide sredinom puta, jer bi ga nešto moglo udariti, ali da ne ide ni pored puta jer bi mogao pasti u grmlje. Savjetovala ga je da ide "onako". To "onako" u ovom slučaju nije moguće. Zaista se postavlja pitanje da li u tom sporazumu ima Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili ga nema. Ako ga ima, Dodik je definitivno gubitnik. Mislim da je to stvar oko koje se i dalje sve vrti, jer ako ne bude ANP-a onda je ogroman gubitnik Izetbegović i on to sigurno ne može izdržati ni u svojoj stranci, a posebno ne u javnosti. Ako ANP-a ima, onda je najveći gubitnik Dodik", kaže Ivanić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nema dilemu - sporazum je suštinski kapitulacija politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a i jasno trasiranje puta RS ka NATO-u.

"To je praktično poraz zastupanja politike vojne neutralnosti i nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike koju je zastupao SNSD - da će se o pitanju NATO-a razgovarati onda kada svoje jasno opredjeljenje po tom pitanju bude imala i susjedna Srbija", rekao je Šarović.  

Između ostalog, naglasio je da je predsjednik SNSD-a sada praktično pogazio sve ono za šta se proteklih godina zalagao.


"Mislim da je to činjenica koju treba imati na umu. Naše je gledište da je platio suviše visoku cijenu ulaska u Savjet ministara BiH. U slučaju da se ovaj sporazum implementira, mislim da je zaista plaćena ogromna cijena", dodaje Šarović.

 S druge strane, vladajuća koalicija u RS neupitno je podržala predsjednika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.  

Predsjednik DNS-a Marko Pavić istikao je punu podršku hitnom formiranju vlasti na nivou BiH. Kada je u pitanju člana 3 potpisanog Sporazuma koji se tiče evroatlantskih integracija, Pavić podsjeća na raniji stav DNS-a da to pitanje treba koordinisati sa Srbijom.

"Ja mislim da će taj dio posla u vremenu koje je pred nama i normalno je biti koordinisan sa Srbijom", dodao je Pavić.

Potpredsjednik SP-a Živko Marjanac rekao je da ova stranka podržava postignuti sporazum.

"Prihvatljiv je za SP, a vjerujem i za RS, imajući u vidu da je u Sporazumu ono za šta se zalagao član Predsjedništva Milorad Dodik, a to je da nema ANP-a, što je bitno za ovaj sporazum. Pojedini su se javili da je ovo izdaja, da se ide ka NATO-u, da će se poslati ANP. U ovom dokumentu nigdje to ne stoji. Postoji to da se ide u integracije, ali u EU, ne i u NATO. To je ključna stvar", rekao je on.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić pozdravio je postizanje sporazuma, te naveo da je on napravljen u okvirima Rezolucije koju je NSRS usvojila 2017. godine.

"Kad se pogledaju i preambula i svi članovi sporazuma, niko ne može osporiti ništa izuzev što će biti različitih primjedbi i tumačenja člana 3, koji ima tri ključna parametra koja određuju poziciju RS-a i uklopljena su u okvir Rezolucije NSRS", rekao je Čavić.

To je, kako je naveo, jasno precizirano rečenicom: „Integracioni procesi će se voditi u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti“.

"Potpuno je jasno da je u prvi stav člana 3 uključena Rezolucija NSRS, kao nižeg nivoa vlasti od Parlamenta BiH, sa svojom definicijom vojne neutralnosti", navodi Čavić.

Najbitnijim je ocijenio dio sporazuma u kojem se navodi da unapređenje odnosa s NATO-om ne prejucidira i konačno rješenje u vezi sa članstvom BiH.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je sporazumom o formiranju vlasti svaki narod dobio svoju reprezentaciju sastavljenu od izbornih pobjednika, a da su oni koji su pravili planove da to bude zanemareno morali da odustanu.

Prema njegovim riječima, stranke iz RS, predvođene SNSD-om, nisu odustale od stavova koje su zastupale tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Hrvati su od početka bili proračunati i Dragan Čović je to proračunavao čekajući svoju priliku, mi nismo htjeli da popustimo, a Bakir Izetbegović je pragmatično popustio jer je znao da bi kombinacija sa nekim drugim bila izrazito nepovoljna po stabilnost u BiH", ocijenio je Stevandić, koji je i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.  

Podršku potpisanom sporazumu pružila je i predsjednica RS Željka Cvijanović, koja u ovom aktu ne vidi ništa problematično.

Smatram da je važno za građane RS da svaki izbori, koje održavamo na teritoriji RS, budu demokratski, fer i slobodni, ali isto tako da svaki izbori, nakon što su provedeni, dođu u fazu da možemo provesti izborne rezultate. Ovaj sporazum je prvi korak na putu formiranja vlasti na nivou BiH. U interesu građana RS, koji biraju svoje predstavnike kako na lokalnom i republičkom, tako i na nivou BiH, jeste da se njihova volja ispoštuje kroz konkretne radnje", kazala je Cvijanović nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Formiranje institucija i organa na nivou BiH, dodala je, važno je kako bi se ostvarili brojni započeti procesi i aktivnosti.

"Posebno je važno da bismo spriječili da postoji opstrukcija ili blokada nekih stvari koje su važne za RS i naše građane", dodala je predsjednica RS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo