7┬░C
Mostar 10┬░C
Tuzla 9┬░C
Banja Luka 10┬░C
Biha─ç 10┬░C
Powered by Dark Sky

08.08.2019 / 12:13 Ekonomija - Porezna uprava

U FBiH od januara do jula upla─çeno preko 3 milijarde KM javnih prihoda

U FBiH od januara do jula upla─çeno preko 3 milijarde KM javnih prihoda
Porezna uprava FBIH / Vijesti.ba
Porezni obveznici Federacije Bosne i Hercegovine, u periodu januar - juli 2019. uplatili su 3.049.846.477 KM direktnih poreza, doprinosa, taksi i naknada, saop─çeno je iz Porezne uprave FBiH.

U strukturi direktnih poreza, od januara do jula je napla─çeno poreza na dobit 242.768.756 KM, a za mjesec juli 32.375.102 KM. Porez na imovinu napla─çen je u iznosu od 64.475.294 KM, a za mjesec  juli 8.810.696 KM. Ostali porezi napla─çeni su u iznosu od 371.582 KM, u juliu 61.139 KM.

Porez na dohodak napla─çen je s 243.561.617 KM, u julu 34.685.384 KM; naknade i takse s 245.634.961 KM, u julu 35.345.007 KM.

U periodu januar – juli 2019. napla─çeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosi za slu─Źaj nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 2.086.718.115 KM, a za mjesec juli 301.579.013 KM.

U strukturi doprinosa, od januara do jula je napla─çeno doprinosa za PIO/MIO 1.161.522.498 KM, a za juli 167.170.169 KM; doprinosi za zdravstveno osiguranje napla─çeni su u iznosu od 828.600.555 KM, a za mjesec juli 120.480.800 KM;
doprinosi za osiguranje za slu─Źaj nezaposlenosti napla─çeni su u iznosu od 96.595.062 KM, a u mjesecu julu 13.928.043 KM.

Prema slu┼żbenim evidencijama iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 31. 7. 2019. godine je 535.119. U taj broj nisu uklju─Źene osobe koja prihode ostvaruju po osnovu ugovara o djelu, privremenim i povremenim poslovima i ugovora o autorskom djelu.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da posluju legalno, da njihov novac koriste za unapre─Ĺenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu pla─ça zaposlenicima, a ne da teško zara─Ĺeni novac troše na pla─çanje kazni i kamata.

Porezna uprava poziva obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i pla─çaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim va┼że─çim propisima jer je to najbolji i najsigurniji na─Źin poslovanja.

Porezna uprava ─çe na sve na─Źine pomagati obveznike koji pokazuju da imaju namjeru i ┼żele da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlu─Źnost za preduzimanje svih mjera prema obveznicima koji ih ┼żele izbje─çi te preduzetim mjerama i aktivnostima ove obveznike usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava ┼żeli biti partner obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na va┼że─çim zakonima.

Porezna uprava zahvaljuje svim medijima za saradnju. Smatra da su izvještavanjem o radu doprinijeli njenom transparentnijem radu i ja─Źanju ukupne svijesti poreznih obveznika da izmiruju svoje obaveze. Poziva medijske ku─çe da i dalje prate rad Porezne uprave.

Porezna uprava poziva ra─Źunovodstvenu i revizorsku profesiju da radi na na─Źin koji slu┼żi javnom interesu i da postupa u skladu s va┼że─çim zakonima, kao i da se suzdr┼żi od bilo kojeg ponašanja koje mo┼że štetiti javnom interesu i biti diskreditiraju─çe za ra─Źunovodstvenu i revizorsku profesiju.

Odgovornost ra─Źunovo─Ĺe nije isklju─Źivo u tome da se zadovolje potrebe pojedina─Źnog poslodavca nego da postupa u skladu s va┼że─çim propisima i tako djeluje u javnom interesu.

- Vaša struka mo┼że i treba da ima zna─Źajnu ulogu u spre─Źavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih lica na na─Źin da svojim savjetima i radnjama uti─Źete da ova lica ne vrše nezakonite radnje, a da one koji to ─Źine prijavite Poreznoj upravi. Kako ne biste bili u─Źesnici u vršenju nezakonitih aktivnosti, pozvamo vas da Poreznoj upravi prijavite sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili nepla─çanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti. Budite partner i saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja - citat je iz saop─çenja.

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste tu upravu. Sve prijave bit ─çe ozbiljno i temeljito razmotrene i po njima ─çe se postupiti u skladu sa zakonom, nadle┼żnostima i raspolo┼żivim kapacitetima te ─çe biti poduzete sve raspolo┼żive mjere kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

- Samo na taj na─Źin mo─çi ─çete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. U─Źinite korak i pomozite sebi. Porezna uprava je odlu─Źna da vam pomogne! Da li ste vi odlu─Źni da pomognete sebi? Budite partner Porezne uprave u spre─Źavanju rada nacrno! Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poni┼żeni i eksploatisani. Ne dozvolite da vaša prava i sre─çu umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne pla─çaju poreze i doprinose varaju─çi tako i vas i dr┼żavu, a istovremeno uve─çavaju─çi svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Zajedno u─Źinimo društvo pravednijim - citat je iz saop─çenja.

Svaki prijavitelj imat ─çe punu diskreciju, a prijave mo┼że dostaviti anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Red┼żi─ça 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadr┼żava pravo da obri┼íe neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i obja┼ínjenja. Mi┼íljenja izne┼íena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prika┼żi jo┼í

Izdvajamo